Pumový útok v syrském Homsu zabil 15 lidí

Damašek - Při pumovém útoku v syrském Homsu dnes zahynulo patnáct lidí a přes dvacet osob je zraněných. I dnes pokračovaly boje jižně od Damašku, odkud se armáda snaží dostat opoziční bojovníky. Vláda tvrdí, že tam padly stovky jejích odpůrců, jež označuje za teroristy.

Letectvo útočí na předměstí Darája, Bajt Saham, Dajr al-Asáfír a Jalda. Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že do Daráji armáda vyslala posily. Vládní deník Al-Vatan dnes napsal, že toto předměstí bude v rukou armády do několika hodin. Podle listu bylo v bojích jižně a východně od Damašku v minulých dnech zabito několik set „teroristů“. Tyto boje začaly ve čtvrtek a nakrátko ohrozily i pozemní spojení mezi Damaškem a nedalekým mezinárodním letištěm. 

Součástí této ofenzívy bylo přerušení mobilní telefonické sítě a internetu. Opozice tvrdí, že se tak vláda snažila protivníkovi zabránit komunikovat a koordinovat postup. V sobotu už internet znovu fungoval. Sobotní boje si dle OSDH vyžádaly v zemi šest desítek mrtvých. O dnešním útoku v Homsu je zatím známo, že tam nálož v autě vybuchla u mešity. Agentura SANA tvrdí, že na místě je 15 mrtvých a 24 osob bylo zraněno. 

Bojuje se i na jihu v provincii Dará

Letectvo také zahájilo nálety na město Aleppo, bojuje se rovněž na jihu v provincii Dará a na severu, v Idlibu. USA dnes znovu obvinily Írán, že dozbrojuje syrskou armádu dodávkami přes Irák. Dle listu The New York Times se Washingtonu nepodařilo přesvědčit irácké politiky, aby tuto trasu přerušili. Iráčané sice provedli několik namátkových kontrol syrských letadel, ale nic zakázaného v nich nenašli. Dle USA Íránci dodávají Damašku rakety, minomety, granáty a protitankové střely. 

Opozice se zmocnila v minulých týdnech několika základen a ukořistila v nich tanky i zbraně protiletecké obrany.

Na libanonské hranici se střetly syrští povstalci s jednotkami libanonské armády. Podle bezpečnostního zdroje agentury Reuters jde o první takový incident, nikdo při něm nebyl zabit.

Vydáno pod