Slovinské prezidentské volby vyhrál favorit Pahor

Lublaň - Novým slovinským prezidentem se stal bývalý sociálnědemokratický premiér Borut Pahor. Slovinci dnes vybírali ve druhém kole mezi ním a úřadujícím prezidentem Danilo Türkem. Po sečtení více než 99,99 procent odevzdaných hlasů Pahor získal 67,44 procent hlasů a Türk 32,56 procent.

Pahor už stihl poděkovat voličům za podporu: „Jsem dojat vaší podporou a nejen z osobního hlediska. Beru to jako něco, co nás spojuje.“ Řekl také, že Slovinsko nyní potřebuje „důvěru, respekt a toleranci“. „Není problém, který by nešel vyřešit, pokud se sjednotíme,“ řekl agentuře AP 49letý Pahor, který už před volbami vyzýval k široké politické spolupráci v zemi těžce zasažené ekonomickou krizí. Türk se nechal slyšet, že zůstane „aktivním občanem loajálním ke slovinskému státu“.

Před volbami ve Slovinsku propukly velké protivládní demonstrace, při nichž v pátek musela zasahovat policie vodními děly. Protestující v zemi těžce zasažené ekonomickou krizí si stěžovali na úsporná opatření středopravé vlády Janeze Janši a na údajnou korupci ve státní správě.

Agentura Reuters napsala, že favorit prezidentské volby Pahor částečně vládní škrty podporuje, zatímco odcházející prezident Türk je ostře odmítá. Bělehradská televizní a rozhlasová stanice B92 na svém webu napsala, že ve druhém kole poprvé v historii soupeřili dva stoupenci levice. Pahor prý zastupuje „novou“ levici a Türk tu „starou“.

K prezidentským volbám podle volební komise přišlo kolem 40 procent oprávněných voličů. Ve dvoumilionovém Slovinsku má prezident volený na pětileté období fakticky jen formální postavení, nicméně se těší politické vážnosti.