Soud začal řešit daňové úniky dua Dolce & Gabbana

Milán – Milánský soud začal řešit stamilionové daňové úniky slavné návrhářské dvojice Domenico Dolce a Stefano Gabbana. Ti se dnešního slyšení sice osobně neúčastnili, jejich obhájci ale požádali soud o anulování procesu s odkazem na údajné procesní chyby. Soud jednání odročil a o žádosti rozhodne 14. prosince. Dolce a Gabbana svou vinu popírají a k probíhajícímu procesu se nechtějí vyjadřovat.

Podle prokuratury Dolce a Gabbana okradli státní kasu o částku dosahující téměř jedné miliardy eur (25 miliard korun). Podle ní se ve vlasti vyhnuli placení daní tak, že prodali své značky společnosti v Lucembursku, kterou sami vlastnili. Itálie má jedny z nejvyšších firemních daní na světě.

Spor mezi státem a dvojicí návrhářů se táhne už několik let. Loni italský soud případ odložil kvůli nedostatku důkazů, obžaloba se ale odvolala k italskému nejvyššímu soudu, který nařídil nové projednání. Před soudem nyní stojí nejen oba návrháři, ale také šest dalších lidí, včetně jejich daňového poradce. V případě, že budou uznáni vinnými, jim hrozí až pět let za mřížemi.

Řada dřívějších sporů o nezaplacené daně, v nichž figurovaly slavné osobnosti, skončila mimosoudním vyrovnáním. V roce 2000 tak urovnal spor operní zpěvák Luciano Pavarotti, který zaplatil 12 milionů dolarů (232 milionů korun). V roce 2008 doplatil finančnímu úřadu 51 milionů dolarů (téměř miliardu korun) motocyklový šampion Valentino Rossi.

Vydáno pod