11 obětí po srážce nákladních lodí v Severním moři

Amsterodam – Záchranáři ukončili v Severním moři pátrání po nezvěstných členech posádky potopené nákladní lodi přepravující stovky aut. Loď se ve středu srazila u pobřeží Nizozemska a Belgie se stejně velkým kontejnerovým plavidlem. Záchranáři našli pět mrtvých, dalších šest lidí se pohřešuje, jejich přežití je prakticky vyloučené. Nehoda si tak vyžádala 11 životů.

„Šance na přežití se rovnají nule,“ oznámila dnes nizozemská pobřežní stráž. Sedm pohřešovaných lidí tak nejspíš nepřežilo. „Vzhledem k teplotě vody a k době, která uběhla, nevěříme v další přeživší,“ uvedli záchranáři. Bez potřebného ochranného oblečení může člověk ve zhruba šestistupňové vodě přežít jen několik minut.

Kvůli silnému větru a rozbouřenému moři museli záchranáři po půlnoci pátrací akci už jednou přerušit. Znovu hledali pak až dnes za denního světla. Nad oblastí marně přelétávala pátrací letadla a vrtulníky.

Na oblečení záchranných vest nebyl čas

Loď pod názvem Baltic Ace, která přepravovala 1400 vozidel, zmizela pod hladinou během 15 minut. „Událo se to příliš rychle na oblečení záchranných oděvů,“ vysvětlil Kees Brinkman z nizozemské záchranné společnosti KNRM. Bez potřebného ochranného oblečení může podle něj člověk ve zhruba šestistupňové vodě přežít „jen několik minut“. Po srážce vyzvedly vrtulníky ze čtyř záchranných člunů 13 trosečníků, z toho 11 bylo vážně podchlazeno.

Státní příslušnost obětí nebyla zveřejněna. Agentura PAP nicméně s odvoláním na polské velvyslanectví v Nizozemsku uvedla, že mezi pohřešovanými je pět Poláků, šest jich bylo zachráněno. Čtyřiadvacetičlennou posádku potopené lodi dlouhé 148 metrů vedle polských námořníků tvořili také Bulhaři, Ukrajinci a Filipínci.

Poškozená loď míří do Antverp

Plavidlo, které plulo pod bahamskou vlajkou z belgického přístavu Zeebrugge do finského přístavu Kotka, se srazilo asi 65 kilometrů od pobřeží jižního Nizozemska se zhruba stejně velkou kontejnerovou lodí Corvus J.

Ta nehodu přestála, byť s vážným poškozením. Dvanáct jejích námořníků zůstalo na palubě a podílelo se na záchranných operacích. Loď, která plula z Grangemouthu ve Skotsku do belgických Antverp, nakonec zamířila do svého původního cíle, kde bude opravena.

Příčiny kolize záchranáři neznají. Jeden z manažerů řecké společnosti Stamco Ship Management, která potopenou loď patřící firmě Baltic Highway provozovala, označil za pravděpodobnou příčinu havárie lidskou chybu. I když v době nehody vanul v oblasti silný vítr, pro plavidla podobných rozměrů nepředstavoval podle záchranářů žádný problém. Místo neštěstí je ale jedním z nejrušnějších v Severním moři.