Prezidentský palác opustili demonstranti, Mursí vyzval k dialogu

Káhira – Až ultimátum republikánských gard uklidnilo situaci před prezidentským palácem v Káhiře. Dopoledne tady zuřily střety mezi odpůrci a příznivci prezidenta Muhammada Mursího. Vzduchem létaly kameny, na místě zasahovali vojáci, kteří se snažili situaci uklidnit. Mursí večer v projevu vyjádřil lítost nad oběťmi nepokojů a zdůraznil, že současnou politickou krizi lze řešit jenom dialogem. Krátce po projevu zaútočil dav asi 200 demonstrantů na káhirské sídlo jeho strany Muslimské bratrstvo.

Republikánské gardy daly oběma táborům ultimátum k vyklizení prostranství u paláce. Stovky Mursího stoupenců prostranství kolem paláce před vypršením ultimáta ve 14:00 opustily. Na místě setrvaly desítky prezidentových odpůrců, od komplexu je ale odděluje bariéra z ostnatého drátu střežená tanky a gardisty. Opozice požaduje, aby prezident zrušil své nedávné dekrety, kterými si rozšířil pravomoci na úkor parlamentu a justice. 

Střety mezi příznivci a odpůrci egyptského prezidenta Mursího se před prezidentským palácem odehrávaly už od včerejška. Podle agentury Reuters si jen včera vyžádaly pět mrtvých a více než 450 zraněných. Násilí pokračovalo i v noci, zastánci i odpůrci prezidenta se mezi sebou tloukli klacky, vzduchem létaly zápalné láhve a kameny. Byla slyšet i střelba. Střety pokračovaly i dopoledne, po vypršení ultimáta pak ustaly. Nepokoje si vyžádaly nejméně šest mrtvých a 700 zraněných.

Velitel egyptské národní gardy prohlásil, že cílem rozmístění jejích příslušníků kolem prezidentského paláce je oddělit tábory Mursího stoupenců a odpůrců. Ozbrojené síly podle něj nebudou „nástrojem represe vůči demonstrantům“. Střety ale zasáhly i další města. Vypálené kanceláře Muslimského bratrstva hlásí Suez a Ismáílíja.

Opozici vadí především dekrety, kterými prezident posílil svou moc, nechce také referendum o nové ústavě. „Mursí by měl novou ústavu předat odborníkům na mezinárodní právo a ti by ji měli napsat. A měl by svolat nové shromáždění, kde by byla i opozice, to by ji pak schválilo,“ vyzývá odpůrce prezidenta Mursího Mohamed Hamdy.

„Budeme protestovat na všechny možné způsoby, včetně generální stávky, dokud nezískáme zpět svá práva a svobodu a dokud neotočíme kormidlem revoluce. Podle mě a řady z nás, co jsme zde, ztrácí režim legitimitu každým dnem,“ přidává se jeden z představitelů opozice Muhammad Baradej.

Prezident Mursí je ale zatím neústupný a na referendu, které má v polovině prosince schválit ústavu v současné podobě, zatím trvá. A to přesto, že se jeho tábor začíná rozpadat, v posledních dnech ho opustilo hned několik poradců. Viceprezident Mahmúd Mekki vyjádřil naději, že krize by mohla brzy překonat diskuse s opozicí o kontroverzním návrhu ústavy.

Muhammad Mursí při večerním projevu
Zdroj: ČTK/AP/Nile TV

Mursí se vyslovil pro svobodu projevu a odmítl zabíjení

Mursí ve večerním projevu k národu vyjádřil lítost nad oběťmi čerstvých nepokojů. Současnou politickou krizi je podle něj možné řešit jedině dialogem, nikoli násilím. Tento dialog se zástupci opozice má podle prezidenta začít v sobotu.

Mursí prohlásil, že ctí svobodu projevu a že odmítá zabíjení a sabotáže. Zdůraznil, že Egypťané mají právo protestovat, ale nikoli násilím. Obvinil opoziční demonstranty, kteří se několikrát střetli s táborem Muslimského bratrstva, že slouží bývalému režimu. Prohlásil, že nebude tolerovat nikoho, kdo bude usilovat o svržení legitimní vlády.

Mursí také hájil dekret, jímž si v listopadu přisvojil pravomoci, jež mu ústava nedává. Řekl, že tím chtěl pouze chránit proces, v němž právě vzniká nová ústava a který má skončit referendem vypsaným na 15. prosince.

Krátce po projevu, v němž prezident ignoroval požadavky opozice, zaútočil dav asi 200 lidí na káhirskou centrálu Mursího strany Muslimské bratrstvo a budovu podpálil. Útočníky se pokusila zastavit policie, ale několik jich proniklo do areálu, kde založili požár a začali drancovat kanceláře. Požár se ale podařilo uhasit a policie demonstranty vytlačila.