Německo dává zelenou patriotům pro Turecko

Berlín - Německý kabinet schválil, že pošle do Turecka vojáky i protiraketové střely Patriot. Tímto krokem reagoval na rozhodnutí NATO, které Ankaře slíbilo pomoc v obraně proti syrským raketovým útokům. Turecko jim čelilo v minulých týdnech už několikrát. Protiraketové střely mu chtějí poskytnout i Spojené státy a Nizozemsko.

Německá vláda dnes schválila vyslání dvou baterií protiraketového systému Patriot a 400 vojáků do Turecka k hranicím se Sýrií. Mise má být rok dlouhá a musí ji ještě schválit parlament. „Nikdo neví, čeho je takový režim schopen, to je důvod, proč poskytneme ochranu,“ prohlásil o syrském režimu německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. 

Německá vláda zároveň ujistila, že protiraketový systém bude sloužit výhradně pro ochranu tureckého území a nebude fungovat jako součást bezletové zóny nad Sýrií. Patrioty budou naprogramovány tak, aby zlikvidovaly pouze syrské střely v tureckém vzdušném prostoru. Neměly by působit za tureckou hranicí. 

Turecko požádalo Severoatlantickou alianci o rozmístění raket Patriot poté, co jeho území opakovaně zasáhly střely ze syrského území. NATO tento týden pomoc odsouhlasilo. Německo je jednou ze tří zemí NATO, které mají rakety k dispozici. Dalšími jsou USA a Nizozemsko. Nizozemská vláda by měla rozhodnout o vyslání této techniky do Turecka ještě dnes.