Patrioty pro Turky odkývalo i Nizozemsko

Haag - Nizozemská vláda schválila vyslání dvou protiraketových systémů Patriot do Turecka k hranicím se Sýrií. Stejně jako Německo tak vyhověla žádosti Severoatlantické aliance, kterou Ankara požádala o pomoc. Členské země NATO vysláním Patriotů chtějí zabránit možnému šíření násilí ze Sýrie. Německo hodlá vyslat do Turecka s Patrioty 400 vojáků.

Místo, kde budou tyto obranné systémy rozmístěny, Haag teprve upřesní nejen s Ankarou, ale i s USA a s Německem. Protiraketové systémy Patriot mají chránit turecké obyvatelstvo před střelami vypálenými ze Sýrie, které už připravily o život pět Turků. Sýrie plán na rozmístění střel Patriot v Turecku odsoudila. Spojenci kritiku odmítli s tím, že protiraketový systém bude použit výhradně pro ochranu tureckého území a nebude sloužit jako součást bezletové zóny nad Sýrií.

Rakety Patriot
Zdroj: ČT24

Patrioty budou naprogramovány tak, aby jejich cílem byly jen syrské střely v tureckém vzdušném prostoru. Rakety tohoto systému nebudou moci preventivně proniknout nad syrské území, což znamená, že nemohou přímo ovlivnit žádnou syrskou ofenzivu.

Patrioty budou do Turecka přepraveny zřejmě po moři. Důvodem je složitost a velikost systému, který zahrnuje nejen samotné střely, ale také radary, řídicí centra a komunikační a podpůrné zařízení. Kdy se tak stane, není zatím jasné. Především se čeká na souhlas německých a nizozemských poslanců, což je sice jen formální, ale nezbytný krok.

Syrská bojující opozice se dohodla na společném velení

Syřané dnes jako každý pátek po poledních modlitbách protestovali proti vládě. Dnes pod heslem Ne mírovým jednotkám v Sýrii. Vyslání těchto jednotek navrhuje zvláštní zmocněnec pro Sýrii Lachdar Brahímí. Opozice se ale domnívá, že tyto jednotky by rozdělily zemi na oblasti kontrolované buď opozicí, nebo vládou a umožnily by tím vládě udržet se u moci. „Nebyly by to mírové jednotky, ale jednotky, které by pomohly udržet režim,“ stálo na jednom plakátu při demonstraci v Húle.

Bojující skupiny syrské opozice v Turecku vytvořily třicetičlenné společné velení, které bude řídit boje na několika frontách. Nyní vybírají velitele a pro každou ze sedmi oblastí, na něž bude rozdělena bojová fronta, styčný personál. Za přítomnosti zástupců USA, Británie, Francie, Jordánska a zemí Perského zálivu se vyjednává v Turecku. Toto nové velení bude představeno účastníkům konference Přátel Sýrie, která se bude konat příští týden v Maroku.