Korsická válka gangů má už letos dvacátou oběť

Bastia (Francie) – Již dvacátou oběť si letos vyžádalo soupeření místních gangů na Korsice. Stalo se tak krátce poté, co ostrov navštívili francouzští ministři vnitra a spravedlnosti a oznámili posílení místních jednotek s cílem zastavit toto násilí. Gangy často tvoří bývalí členové ozbrojených radikálních separatistických hnutí, kteří vyměnili boj o nezávislost za boj o místní vliv a peníze.

Dnešní obětí je 30letý šéf nočního podniku ve městě Calvi, který byl v minulosti podezřelý z ozbrojeného loupežného přepadení a pašování drog. Útočníci ho zastřelili, když jel autem se svým jedenáctiletým synem, který byl jen lehce zraněn. Vrazi utekli a jejich auto i se zbraněmi se poté našlo za městem spálené.

Letošní podobné incidenty si kromě 20 mrtvých vyžádaly desítku zraněných. Žádná z vražd nebyla objasněna, stejně jako v případě loňských 22 zavražděných a dalších 17 obětí v roce 2010. Bezpečnostní síly se zatím nedokázaly s gangy vypořádat; Paříž vyzvala obyvatele ostrova, aby upozorňovali na podezřelé osoby, ale podle tisku se výzva minula účinkem.