Monti hodlá odstoupit. Nahradí ho Berlusconi?

Řím – Italský premiér Mario Monti, jehož vláda ztratila podporu strany expremiéra Silvia Berlusconiho, hodlá podle kanceláře prezidenta Giorgia Napolitana odstoupit až poté, co parlament schválí rozpočet na příští rok. Nemusí se ale bát, že by se za něj nenašla náhrada. Svůj záměr opět kandidovat v parlamentních volbách včera oficiálně oznámil bývalý premiér Silvio Berlusconi. K urnám by mohli jít Italové v březnu 2013.

Bývalý eurokomisař Monti se údajně vyjádřil v tom smyslu, že poté, co Berlusconiho strana Lid svobody (PDL) vypověděla svou podporu jeho úřednickému kabinetu, necítí již důvěru parlamentu, a zamýšlí proto rezignovat. Bude-li možné zákon o rozpočtu schválit rychle, nebude prý s odstoupením otálet.

Berlusconi shodou okolností právě včera oficiálně potvrdil dřívější prohlášení, že se chystá kandidovat v příštích parlamentních volbách za PDL a chce se tak popáté stát italským premiérem.

Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér:

„Nemohli jsme najít nikoho, jako byl Berlusconi v roce 1994. Ne, že bychom to nezkoušeli. Zkoušeli, a jak! Ale nic.“

„Vracím se na scénu s cílem zvítězit,“ prohlásil Berlusconi v severoitalském Milanellu, kde má tréninkové hřiště jeho fotbalový klub AC Milán. „Práce ve vládě mi v tomto roce nechyběla ani minutu. Vracím se s vědomím odpovědnosti,“ prohlásil šestasedmdesátiletý mediální magnát, jenž z postu předsedy vlády rezignoval loni uprostřed dluhové krize a zmítán skandálem kolem údajného sexu s nezletilou.

V říjnu byl navíc nepravomocně odsouzen za daňové úniky. „Nebudu kandidovat na premiéra. Zůstanu ale po boku mladších, kteří jsou připravení hrát a dávat góly,“ říkal tehdy.

Přestože PDL tento týden přestala podporovat Montiho vládu, podle Berlusconiho strana vládní rozpočet na příští rok podpoří. Itálie tak pravděpodobně směřuje k předčasným volbám, které by se mohly konat 10. března.

Bude to pravděpodobně, stejně jako volby v jiných evropských zemích, referendum o politice škrtů. Italská ekonomika je totiž v recesi, potýká se s obřím veřejným dluhem a rekordní nezaměstnaností. Nový premiér tak bude muset Itálii naordinovat dietu, dost možná podle receptu Bruselu, Berlína a finančních trhů. Ti všichni vývoj na Apeninském poloostrově s napětím sledují.

Itálie na rozcestí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod