Australský tisk britskému: Čas pro zármutek, ne pro hysterické obviňování

Londýn/Sydney – Australská rozhlasová stanice, jejíž moderátoři stojí za fingovaným telefonátem do londýnské nemocnice, je stále pod palbou kritiky. Sestřička, která přijímala telefonát, byla totiž v pátek nalezena mrtvá. V souvislosti s tím vlastníci stanice dnes prohlásili, že kvůli aféře přezkoumají pravidla pro vysílání. A britská policie též kvůli vyšetřování kontaktovala australské úřady. Aféra zatím stále ovládá první stránky britských listů, které moderátory odsuzují. Naopak australské listy moderátory brání. „Nyní je čas pro zármutek, a ne pro hysterické svalování viny,“ uvedl Daily Telegraph v Sydney.

Vedení společnosti Southern Cross Austereo, jíž stanice patří, na dnešním mimořádném zasedání odpovědělo v dopise britské nemocnici, že se společnost bude podílet na jakémkoli vyšetřování. „Ujišťuji vás, že podnikáme okamžité kroky a prověřujeme vysílání a příslušné procesy,“ napsal Max Moore-Wilton, šéf Southern Cross Austereo. Důsledek telefonátu byl podle něj „nepředvídatelný a velmi politováníhodný“.

Proč Saldanhaová zemřela? Příčinu smrti budeme znát příští týden 

Australská policie dnes potvrdila, že jí kontaktovali britští kolegové a uvedla, že bude při případném šetření spolupracovat. Britská policie nijak smrt a telefonát nespojila, ale ihned se objevily spekulace, že žena zemřela ve stressu z celé záležitosti. Britské listy se dohadují, zda nešlo o sebevraždu. Koroner určí příčinu úmrtí příští týden. 

Média: „Ukvapený žert“, „ponížení sestřičky“ a „hysterické svalování viny“… 

Aféra celý víkend ovládala první stránky britských listů. Ty většinou moderátory odsuzují. The Sunday Times kritizují „ukvapený žert“ a tvrdí, že „smrt ošetřovatelky Saldanhaové… nebyla nevyhnutelná“. The Sunday Telegraph píše, že Saldanhaová byla ponížena. 

Naopak australské listy je brání. „Nyní je čas pro zármutek, a ne pro hysterické svalování viny,“ uvedl Daily Telegraph v Sydney. Podle něj „bylo třeštění britských médií možné očekávat“. „Moderátoři Mel Greigová a Michael Christian ošetřovatelku Jacinthu Saldanhaovou nezabili,“ dodal list. 

Podle Sun-Herald jde o „ohromnou tragédii“. „Ale všem, kdo útočí na oba moderátory, a zejména britskému tisku… a těm, kdo jim připisují odpovědnost za tuto tragédii, bychom řekli: 'Prosím, vzpamatujte se,'“ uvedl deník. „Bylo v tom telefonátu něco zlého? Ukažte to. Ukažte nám kde… v tom telefonátu nebyla nejmenší zlomyslnost, která byla s to někoho opravdu zranit,“ napsal list.  

Australský úřad pro regulaci médií byl zavalen stížnostmi z celého světa proti 2Day FM a zvažuje, zda zahájí vyšetřování. 

Nemocnice Krále Edwarda VII., kde byla hospitalizovaná vévodkyně Kate
Zdroj: ISIFA/Geoff Pugh / Rex Features

Moderátoři jsou zdrceni… 

Úmrtí Jacinthy Saldanhaové vyvolalo v Británii šok a vedení nemocnice krále Edwarda VII. si v sobotu stěžovalo na stanici 2Day FM, jejíž moderátoři si ze Saldanhaové vystřelili. Šestačtyřicetiletá sestřička v úterý ráno přijala telefonický hovor, v němž moderátorka Mel Greigová předstírala, že je britská královna. Saldanhaová nepoznala, že jde o žert, a přepojila ji k ošetřovatelce vévodkyně. Ta pak prozradila důvěrné informace o zdravotním stavu Kate. 

Nahraná konverzace, na níž se podílel i moderátor Michael Christian, který se vydával za prince Charlese, vyvolala rozruch po celém světě. Saldanhaovou pak v pátek nalezli mrtvou na ubytovně pro sestřičky nemocnice. 

Moderátoři Greigová a Christian byli staženi z vysílání a podle vedení stanice jsou výsledkem celé věci zničeni. Zatím se nesetkali s novináři, ale mluvčí stanice uvedla, že to mají rozhodně v úmyslu, i když zatím není rozhodnuto kdy a jak.

Královna Alžběta prababičkou (zdroj: ČT24)