Srbsko a Kosovo společně kontrolují dva hraniční přechody

Bělehrad/Priština – Policisté a celní úředníci ze Srbska a Kosova zahájili společnou kontrolu na hraničních přechodech Jarinje a Merdare. Je to první společné hlídkování od války z let 1998–99. Zřízení přechodů je jednou z podmínek, které si Brusel dává pro zahájení rozhovorů o vstupu Srbska do EU. Bělehrad očekává, že jednání začne příští rok, ale trvá na tom, že kosovskou nezávislost nikdy neuzná.

Na zřízení přechodů se minulý týden v Bruselu dohodli premiéři Srbska a Kosova Ivica Dačić a Hashim Thaçi. Jednání o hraničních postech bylo součástí dialogu mezi oběma premiéry, jehož cílem je normalizovat vztahy mezi Prištinou a Bělehradem, který neuznává nezávislost Kosova vyhlášenou v roce 2008 a nadále považuje toto území za svou provincii. Dačić a Thaçi se mají znovu sejít 17. ledna.

Otevření společně provozovaných přechodů dnes na místě sledovali zástupci Srbska, Kosova i EU. Žádná slavnostní atmosféra ale ceremoniál kvůli etnickému napětí nedoprovázela. Další dva přechody mají být otevřeny do konce roku.

Kosovo označovalo správu hraničních přechodů za velký problém, hlavně na severu země, kde obyvatelé srbského původu odmítají uznat autoritu Prištiny a hranici se Srbskem nerespektují. Počátkem minulého týdne zablokovaly stavební práce na přechodu Jarinje na severu země stovky kosovských Srbů. Žádali, aby srbské úřady zajistily písemně, že zřízení přechodů nebude v budoucnu znamenat nutnost dokladů totožnosti vydaných Prištinou. Odmítali, že by měli vybavit svá auta kosovskou státní poznávací značkou.

Rozhovor s Alexandrem Tolčinským (zdroj: ČT24)