Lidé v Aleppu mají pocit, že se svět směje jejich bídě

Aleppo - Syrští povstalci ohlásili další velký úspěch. Radikálním islamistům se nejspíš podařilo dobýt velkou vojenskou základnu na severu země. Bojiště je pouhých 25 kilometrů od největšího syrského města Aleppa. V zimě tvrdě bojují taky jeho obyvatelé - ovšem o holé životy.

Mrňavý dvoupokojový byt v centru Aleppa. Uvnitř se tísní početná rozvětvená rodina. Část z ní přišla při náletu o střechu nad hlavou. Od té doby se tady mačká přes dvacet příbuzných. Třináct z nich jsou děti. Na otázku, co dnes jedly, mají jednoduchou odpověď: Vůbec nic. „Dnes jsem poslal bratra pro chleba v šest hodin ráno. Podívejte se, jsou tři odpoledne a žádný nedostal, děti nejedly,“ říká Mohamed Salmo. 

Dodávky elektřiny skončily už před dlouhými týdny. Teď je nově odstavený i přívod vody. Mezi lidmi kromě strachu narůstá i pocit zoufalství. Cena chleba závratně vyletěla - jednoduše proto, že chybí mouka. 

Arwa Damonová, reportérka CNN, popisuje: „Tohle je jedna z mnoha front na chleba. Před chvíli jsme byli u další kousek odsud. Brzy nás tam obklopil rozezlený dav. Řekli nám, ať odejdeme, protože už mají plné zuby lidí, kteří je natáčejí. Mají pocit, jako by se svět vysmíval jejich bídě.“ 

Za pouhé čtyři dny se skoro zdvojnásobila i cena benzinu - z 85 syrských liber na 160 - tedy asi z 23 korun na 44. Náklady na přežití začínají dosahovat astronomických výšek. Nehledě na neustálý strach a nejistotu. Dny tady ubíhají v rytmu střelby snajprů, dělové palby a náletů.

Pomoc Sýrii
Zdroj: ČT24
Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod