Slovenští učitelé se nenechají odbýt

Bratislava - Slovenští učitelé dnes odstartovali sérii demonstrací za výraznější zvýšení svých platů. Patří k nejhůře placeným v Evropské unii a desetinové navýšení mezd si už dříve chtěli vymoct stávkou. Jejich odbory sice stávku ukončily, není ale jisté, zda se jejich rozhodnutí podvolí všechny školy. Vláda Roberta Fica už dříve ohlásila, že kvůli nedostatku peněz splní jen část požadavků pedagogů.

Dnešních mítinků v Žilině a v Prešově se zúčastnily stovky učitelů. „Nechceme vyhrocovat napětí ve společnosti, ale od rozběhnutých aktivit, do nichž se masově zapojují zaměstnanci školství a nejnověji i studenti, nehodláme ustoupit, dokud nedostaneme potřebné záruky,“ píše se v prohlášení, které odbory zveřejnily u příležitosti demonstrací. Protestní akce vyvrcholí v pátek v Bratislavě a v Košicích.

Slovenští učitelé chtějí přidat deset procent, nabídku vlády na nižší zvýšení platu o 7,5 procenta odmítli. „Jsem třídní učitel, mám na starosti jednu sekci v programu mezinárodních maturit, jsem koordinátorem jedné části, a přesto mám čistý příjem okolo 500 eur,“ uvedl učitel angličtiny na střední škole Tomáš Varga. Slovenští učitelé žádají i více peněz pro celé školství. V tom mají také podporu studentů. „Musíme si nosit papír, na který nám ofotí písemky, nemáme učebnice. Já jsem třeťák a máme minimum učebnic, máme třicetileté, čtyřicetileté učebnice,“ říká student gymnázia Filip.

Po krachu jednání učitelských odborů s vládou se pokusil situaci rázně vyřešit premiér Fico. Oznámil, že vláda od ledna platy zvýší o pět procent. „Je mi líto, že nedošlo k dohodě,“ sdělil Fico, který další vyjednávání s odbory odmítá. V době úsporných opatření a snahy o ozdravení veřejných financí si vláda další zvyšování podle něj nemůže dovolit.

Slovenští učitelé se nenechají odbýt, chystají shromáždění (zdroj: ČT24)