NATO nemá na likvidaci sovětského dědictví

Kyjev - Jeden z největších mezinárodních programů na odzbrojení se ocitl v úzkých. Zničení milionů sovětských zbraní z ukrajinských skladů platí NATO, na pokračování projektu mu ale chybějí peníze. Ukrajinci se bojí, že statisíce tun munice vybuchnou, nebo je někdo rozkrade.

NATO by na Ukrajině rádo zneškodnilo celkem 1,5 milionu zbraní a 130 tisíc tun střeliva. Zatím se to ale podařilo jen u necelé třetiny. Teď je urgentně potřeba dalších 25 milionů eur, kromě Turecka a Spojených států ale nikdo nepřispěl. Bruselské ústředí NATO teď proto řeší zásadní dilema: jak obří projekt na zničení staré sovětské munice dokončit za situace, kdy členské státy šetří a alianci chybějí potřebné peníze.

Podle odhadů leží na skladech po celé Ukrajině na sedm milionů lehkých zbraní a víc než dva miliony tun střeliva. Většinu arzenálu do nich přivezla sovětská vojska po stažení ze zemí bývalého východního bloku. Pak přišel rozpad SSSR a zbraně tu uvízly. Jejich likvidaci platí ten, proti komu byly určeny.

Reportáž Jakuba Nettla a Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

V tavicích pecích končí tisíc kalašnikovů. Stovky lidí ručně rozšroubovávají sovětské náboje nejrůznějších velikostí a opatrně z nich vysypávají střelný prach. Vysoce rizikovou práci berou jako nutnost. Stěžují si hlavně na to, že se úřady o úložiště dostatečně nestarají. Jen za posledních devět let explodovalo kvůli nedbalosti deset takových skladů. Výbuchy zabily pět lidí a způsobily škody za desítky miliard korun.