Cháveze zase operovali - sice úspěšně, ale s nejistými vyhlídkami

Havana - Operace venezuelského prezidenta Huga Cháveze, jemuž se vrátila rakovina, byla složitá a trvala přes šest hodin, skončila ale „naprostým úspěchem“. Uvedl to venezuelský viceprezident Nicolás Maduro. Přiznal ale, že pooperační rekonvalescence bude komplikovaná. Chávez byl na Kubě kvůli rakovině operován již počtvrté, pooperační fáze prý bude trvat několik dní.

„Byla to složitá, obtížná a choulostivá operace,“ řekl Maduro. Podle něj bude „pooperační proces také složitý a náročný“. Maduro hovořil vážným hlasem, který se mu místy lámal. Vyzval Venezuelany k jednotě a klidu „v náročných, složitých a obtížných dnech“, které podle něj zemi čekají.

Osmapadesátiletý Chávez podstoupil na Kubě od loňského června několik chemoterapií a ozařování kvůli blíže neupřesněné rakovině v pánevní oblasti. Minulý týden absolvoval na Kubě další testy, při nichž lékaři znovu zjistili rakovinné buňky.

Socialista Chávez, který je hlavou státu skoro 14 let, na začátku října obhájil ve volbách funkci a stal se prezidentem na dalších šest let. V neděli před odletem na Kubu poprvé připustil, že by mohl odejít z politiky. Za svého nástupce vybral právě současného viceprezidenta Nicoláse Madura. Přestože se prezident zatím vlády oficiálně nevzdal, opoziční poslanci ho k tomu vyzývali. Bez ohledu na výsledek nové operace by podle nich měl převést své pravomoci na Madura ihned. „Ústava říká, že hlavní město je Caracas, ne Havana… Žádný zákon nemůže být nadiktován z místa mimo našeho území,“ prohlásil opoziční poslanec Hiram Gaviria. Chávezovi socialisté mají v parlamentu většinu.

Padesátiletý Maduro patří k Chávezovým nejvěrnějším spojencům a z levicového tábora má po prezidentovi největší podporu veřejnosti, zejména kvůli svému prostému původu. Na žebříčku stoupá pomalu a trpělivě, šest let byl například ministrem zahraničí. Může sjednotit socialistickou stranu a předejít možným vnitrostranickým bojům, které by mohly vést ke ztrátě moci.