Holokaust nemá šokovat, ale „vesničkovsky“ nastavit zrcadlo

Bratislava – Vyvolat sebereflexi, nikoliv šokovat. To je záměr bratislavského Divadla Aréna, které ve středu uvedlo první slovenské drama o holocaustu. Představení Holokaust je součástí tak zvaného Občanského cyklu, který začal inscenací Tiso v roce 2004 a pokračoval hrami Dr. Gustáv Husák - vězeň prezidentů, prezident vězňů a Komunismus.

Hra Holokaust pojednává o židovské rodině, která postupně přichází o majetek i důstojnost, a Slovácích, kteří na ní bohatnou a ztrácejí přitom lidskost. Vychází z vyprávění Hildy Hrabovecké, která jako šestnáctiletá odjela prvním transportem z fašistické Slovenské republiky do Osvětimi. Hrdinka hry Anna Králiková se po revoluci vrací do vlasti a chce restituovat svůj majetek, ale zjistí, že její rodina ho ve skutečnosti arizovala. Její příběh je rámcem pro dramatické osudy dalších postav.

„Stylem 'každý má svojí pravdu' je napsán pohled obětí a také, řekněme, vrahů nebo zločinců. A divák si v tom má udělat jasno,“ vysvětluje autor hry Viliam Klimáček, který rovněž napsal obě předchozí dramata o Husákovi a komunismu.

  • Inscenace Holokaust bratislavského Divadla Aréna zdroj: ČT24
  • Inscenace Holokaust bratislavského Divadla Aréna zdroj: ČT24

První část hry se odehrává v dobové kavárně a druhá někde mezi nebem a zemí dlouho poté, co hrůzy spojené s holocaustem slovenských Židů odezněly a jsou téměř zapomenuté. Ve druhé části představení sedí diváci na pódiu a herci jsou v hledišti. Žádný z rozehraných osudů nedopadne happyendem a publikum díky přesazení vnímá daleko intenzivněji kruté osudy postav. 

Juraj Kukura, ředitel Divadla Aréna:

„Je to jen další inscenace v tomto cyklu, kde se snažíme podívat minulosti do očí.“

To, co se stalo v období Slovenského štátu, kdy se klerofašistický režim přidal na stranu Třetí říše, je stále v mnoha rodinách tabu. Tisíce lidí se tehdy nezachovaly čestně a jen málo z nich to dokázalo přiznat. S vyvražděním Židů se země dodnes nevyrovnala. Do transportu jich šlo bez tří stovek 58 tisíc, vrátilo se jich šest až osm set.

Divadlo Aréna bude hry se slovenskými tématy, která vzbuzují emoce a kontroverze, uvádět dál. Příští rok nazkouší představení o Slovenském národním povstání.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod