Susan Riceová Clintonovou nenahradí

Washington - Velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová nechce být ministryní zahraničí USA. Oznámil to americký prezident Barack Obama. Riceová přitom byla pokládána za favoritku na tento post po ohlášeném odchodu Hillary Clintonové. Obama řekl, že rozhodnutí Riceové přijímá.

Riceová se ocitla pod palbou kritiky ze strany republikánů poté, co po zářijovém útoku na americký konzulát ve východolibyjském městě Benghází v televizních pořadech tvrdila, že násilnosti byly spontánním vyjádřením hněvu věřících kvůli protimuslimskému videu natočenému ve Spojených státech.

Později ale vyšlo najevo, že to není pravda a že útok, který skončil smrtí čtyř Američanů včetně velvyslance Christophera Stevense, byl promyšlenou akcí teroristů. Republikáni jednu dobu hrozili, že jmenování Riceové ministryní zablokují v Senátu.

Riceová v dopise Obamovi své rozhodnutí neucházet se o funkci údajně zdůvodnila právě tím, že se chce vyhnout zdlouhavé a pro zemi nedůstojné schvalovací bitvě v Senátu.

Riceová v americké zahraniční politice působí od roku 1993. Začala za prezidenta Billa Clintona jako řadový zaměstnanec Národní bezpečnostní rady. Poté zažila rychlý kariérní vzestup a v roce 2009 se stala americkou velvyslankyní při OSN podobně jako vůbec první americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. S pozdější republikánskou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou má shodné příjmení, ale není s ní v příbuzenském vztahu.