Obama: Nevinnost dětí, které zažily střelbu v Newtownu, skončila

Newtown (USA) - Lidé napříč Spojenými státy uctívají památku obětí včerejšího masakru ve městě Newtown. Při střelbě na základní škole tam zemřelo 28 lidí včetně útočníka. Motiv dvacetiletého Adama Lanzy zatím není známý. Útočník měl pravděpodobně psychické problémy a přišel si vyřídit účty se svou matkou, která na škole vyučovala. Mohl rovněž trpět autismem. „Jednalo se zejména o malé děti, které měly před sebou celý život. Naše srdce jsou plná bolesti, modlíme se za ty, co přežili,“ prohlásil prezident USA Barack Obama.

Svíčky, modlitby i ohromný vztek – lidé ve Spojených státech se scházejí a připomínají si oběti včerejšího masakru. Mnozí se ptají, jak se to vlastně mohlo znovu stát. „Žijeme ve Státech dva roky a milujeme to tady. Ale nedokážu pochopit, proč tu není zákaz nošení zbraní – proč necháváme lidi dělat tohle. Byla jsem v šoku. Nedokážu si představit, že bych odvedla dítě do školy a večer se stalo tohle,“ podotkla účastnice uctění památky obětí.

Útočník byl tichý, raději trávil čas sám

Lanza údajně chodil na newtownskou střední školu a v několika zprávách místních médií z posledních let bylo jeho jméno zmíněno mezi studenty s vynikajícími výsledky. Sama policie motiv střelby zjišťuje. Catherine Ursová, která se zúčastnila pátečního smutečního obřadu v dějišti střelby Newtownu prý uvedla, že její syn podezřelého útočníka znal a pamatoval si jej kvůli jeho alternativnímu stylu. „Řekl jen, že byl velmi štíhlý, velmi odtažitý,“ sdělila médiím.

Smutek v Newtownu
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA

Lori Amarnová, obyvatelka Newtownu:

„Nemám slov. Myslím, že každý je v šoku. Moje dcera a její přátelé mají dnes ve škole volno. Všichni tam večer byli a jsou ve velkém šoku. Nikdo nemůže uvěřit, co se stalo.“

Lanza vyrůstal v bohaté čtvrti, rodiče se ale rozvedli a starší bratr odešel s otcem. Lanzův o čtyři roky starší bratr Ryan byl vyslýchán, podle činitelů se ale má za to, že se na masakru nijak nepodílel. Vyšetřovatelům prý sdělil, že jeho mladší bratr měl zřejmě psychické problémy. V kontaktu s ním nebyl asi od roku 2010. Podle některých zpráv trpěl lehkou formou autismu.

Střelec spáchal sebevraždu. Měl u sebe dvě pistole a v autě, kterým přijel, policisté nalezli pušku. Podle detektivů neměl komplice. Zbraně, které Lanza při střelbě použil, byly registrovány na jeho matku. Sám by je v tomto státě nemohl vlastnit, jelikož mu ještě nebylo 21 let.

Tragédie zasáhla stovky lidí –  v první řadě rodiny obětí a také děti, které ve škole řádění střelce přežily. Podle psychologů je s nimi potřeba hlavně mluvit. „Děti jsou odolné, ale teď nejvíc záleží na tom, jak jim pomůžeme pochopit, co se stalo, a ještě důležitější je, dál jim pocit bezpečí,“ řekl doktor Charles Raison. Rodiče musejí stále ještě identifikovat některé z obětí. Se situací se jim snaží pomoci vypořádat psychologové.

Masakr v americkém Connecticutu je druhý nejkrvavější z těch, které americké školy v novodobé historii zažily. Stejně jako přes pět let starý, ještě tragičtější útok na polytechnice ve Virginii, otevírá debatu o přísnější regulaci zbraní. „Celá země si tímhle prošla už příliš mnohokrát. Budeme se muset semknout a učinit smysluplné kroky, které by zabránily dalším podobným tragédiím. Nehledě na politiku,“ podotkl Obama. Tento víkend prý s maželkou obejmou své děti. „Rodiny zastřelených dětí z Connecticutu to ale udělat nemohou, nic jim je nenahradí. Láska k jejich dětem ale zůstává v jejich národě,“ dodal prezident.

Prezident Barack Obama:

„Většina těch, kdo zemřeli, byly děti. Krásné malé děti, kterým bylo pět až deset let. Měly před sebou celý život. Narozeniny, promoce, svatby, vlastní potomky. Mezi obětmi byli i učitelé, kteří zasvětili životy tomu, že našim dětem pomáhali plnit sny.“

Naopak zastánci přísnější regulace dali už včera najevo, že volné zákony o zbraních považují za hlavní příčinu podobných incidentů. „Zbraně jsou dělané pro jeden jediný účel - zabíjet. Útočné zbraně mají zabíjet co nejvíc lidí, co nejrychleji je to možné. V naší společnosti nemají místo,“ prohlásil obyvatel Marylandu Randall Luttenberg. Vzpomínka na oběti a s ní spojený protest přitáhly před Bílý dům zhruba stovku lidí.

Při páteční střelbě na základní škole v Newtownu podle policie na místě zemřelo 18 dětí, šest dospělých a útočník. Dvě další děti zemřely po převozu do nemocnice. Další dospělá oběť byla podle policejního mluvčího Paula Vancea nalezena mrtvá na jiném místě v Newtownu. Podle stanice BBC se má za to, že jde o střelcovu matku Nancy. Tu podle nejmenovaných zdrojů AP útočník zabil a pak dojel v jejím autě ke škole.

Vance uvedl, že ve škole se střílelo ve dvou místnostech. Okolnosti tragické střelby zatím nejsou zcela jasné a další, většinou nepotvrzené informace se vynořují postupně. List The New York Times původně napsal, že útočník vešel do třídy, kde učila jeho matka, zastřelil ji a po ní další děti, než se sám zabil.