Asadův chemický arzenál je strašákem nejen pro Syřany

Damašek - S rostoucím tlakem syrských povstalců sílí obavy, že tamní režim sáhne po své nejničivější síle – ohromném množství chemických zbraní. Rebelové se proto snaží obklíčit sklady, kde jsou uloženy, a západní rozvědky je údajně učí, jak s nimi zacházet. K jednomu z takových přísně utajených míst se dostala reportérka CNN.

Už měsíce se kolem vesnice Al Safíra tvrdě bojuje. Ještě před pár dny tu byli vládní vojáci. V nedalekých kopcích se totiž ukrývá jedno z nejstřeženějších míst v zemi. Podle mnoha zdrojů právě tady, jižně od Aleppa, režim vyrábí střely dlouhého doletu. A jihovýchodně odsud leží továrna na chemické zbraně obklíčená povstaleckými jednotkami.

„Pokud bychom se pokusili areál napadnout, režim by mohl odpovědět extrémním způsobem,“ obává se velitel povstaleckých jednotek Abú Obajda.

Zajatý syrský voják poskytl povstalcům informace
Zdroj: ČT24

Komplex tajných budov a podzemních tunelů údajně střeží pět tisíc vojáků. Patřil mezi ně i muž, jehož se podařilo povstalcům zajmout. Prozradil, že dostal rozkaz zabít kohokoli, kdo se přiblíží blíže než 300 metrů - včetně civilistů. Sám se nevyhnul neustálým osobním prohlídkám a odposlechům. Nikdy nesměl vidět lidi, kteří mířili do hlavní budovy. Všiml si pouze toho, že původní zaměstnanci přestali chodit do práce před pěti měsíci.

„Zaslechl jsem, že Syřané mohli odejít a uvnitř zůstali cizinci. Viděli jsme sem přivážet velké množství jídla,“ popisuje zajatý voják.

Stále víc Syřanů se bojí, že režim bojující o život sáhne po svém strašlivém arzenálu.

Syrská armáda má čtvrtý největší arzenál chemických zbraní. Podle špionážních informací leží v pěti vojenských skladech několik tisíc tun sarinu, tabunu, nervového plynu VX a hořčičného plynu. K cílům je mohou donést stovky raket SCUD s doletem až 700 kilometrů.

Damašek opakovaně prohlásil, že svůj smrtící chemický arzenál použije jedině proti intervenci ze zahraničí. Po desítkách masakrů civilistů ale takovému slibu každý nevěří.

Syrského arzenálu se bojí i sousedé. Jordánsku mohou pomoct čeští chemici

Syrského chemického arsenálu se obávají i okolní země. Například Jordánsko už požádalo Českou republiku, aby mu pomohla s výcvikem jednotek pro boj se zbraněmi hromadného ničení. Tuzemská armáda se na to v rámci Severoatlantické aliance specializuje.

„Chápu Jordánsko, které má obavy. Chce být připraveno na případné použití chemických zbraní,“ říká mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

„Seznámili jsme se s jejich situací a v současnosti jim ukazujeme své schopnosti a kapacity. Jsou velice dobře připraveni. Samozřejmě, že bude trvat nějaký čas, než se shodneme na tom, co můžeme poskytnout,“ uvedl náčelník chemického vojska Armády ČR Karel Huleja.

Spolupráce ještě není stvrzena, podle informací ČT je ale na dosah.