Japonské volby ovládla opozice

Tokio - Japonské parlamentní volby ovládla opozice. Liberální demokratická strana získala podle předběžných výsledků jasnou většinu. Dosud vládnoucí Demokratická strana Japonska utrpěla drtivou porážku. Její předseda a zároveň premiér Jošihiko Noda proto z čela strany odstoupil.

Pravicová Liberálnědemokratická strana (LDP) bývalého premiéra Šinzóa Abeho by podle prognóz mohla mít 275 až 310 míst ve 480členné dolní komoře parlamentu. Tyto výsledky by jí zaručily absolutní většinu. Spojenec LDP, Strana spravedlnosti a čistoty (Kómeitó), by měla obsadit 27 až 35 míst. Jejich koalice by vládě zajistila dvoutřetinovou většinu potřebnou k prosazení zákonů i v případě, že je zamítne Senát - horní komora, kde žádná strana nemá většinu.

Dosud vládní DPJ získá jen 55 až 77 křesel. To je velký propad proti roku 2009, kdy po pěti desetiletích téměř nepřetržité vlády konzervativce sesadila středolevá formace ziskem 308 poslaneckých mandátů.

Šinzó Abe
Zdroj: ČT24

Po návratu k moci na LDP čekají náročné úkoly včetně skomírající ekonomiky, regionálního napětí a otázek ohledně japonské role v Asii. Od LDP a jejích spojenců lze čekat tvrdší postoj Japonska ve sporu s Čínou o ostrůvky ve Východočínském moři a také snahy přepsat pacifistickou japonskou ústavu, kterou země přijala po druhé světové válce.

Vydáno pod