Některé oběti zasáhl až 11 kulkami, popsal lékař hrůzu v Newtownu

Newtown – Jako to nejhorší, co v životě viděl, popsal následky střelby v americkém Newtownu patolog, který ohledával těla obětí. Wayne Carver na dnešní tiskové konferenci dodal, že pokud zastřelené děti trpěly, tak jen velmi krátce. Motiv činu šíleného střelce je stále nejasný. Jen dva dny po tragédii byl kvůli anonymní bombové výhružce evakuován kostel v Newtownu, kde měla proběhnout mše za oběti.

„Střílel puškou. Zasáhl své oběti několikrát, některé až 11krát a některé z bezprostřední blízkosti. Rodiče identifikovali své děti pomocí fotografií, aby se minimalizoval jejich šok,“ řekl Carver po ohledání těl obětí, kterým bylo převážně šest a sedm let.

Lékař, který během své 30leté kariéry provedl nespočet pitev, při emotivním vystoupení před novináři řekl, že v životě nic horšího neviděl. Kulky zasáhly hlavy, těla i končetiny obětí. Dva z mrtvých byli střelení z bezprostřední blízkosti, popsal patolog. Svou matku zastřelil doma čtyřmi střelami do hlavy. Nancy Lanzová byla zabita ráno ve své posteli.

Ve škole dvacetiletý útočník pálil z pušky Bushmaster .223, která patří k poloautomatickým útočným zbraním. Patolog dodal, že střelec dokázal během svého řádění dobíjet velmi rychle, protože si s sebou přinesl dva rezervní zásobníky. Podle některých předchozích zpráv se ve škole střílelo ze dvou pistolí typu Glock a Sig Sauer, jež se také našly u těla útočníka, který po masakru zastřelil i sebe.

Tragédie v Newtownu
Zdroj: ISIFA/IBL/Rex Features

Obětí mohlo být ještě víc. Děti zachránil příjezd policie

Guvernér státu Connecticut Dannel Malloy v televizi ABC řekl, že střelec měl nejspíš v úmyslu zabít mnohem více lidí a že mu v tom zabránil příjezd policie. Vrah se po asi 10minutovém řádění ve škole zastřelil až poté, co policie vstoupila do budovy.  

Útočník vnikl násilím do školy tak, že rozstřílel vstupní dveře. „Škola byla zavřená. Nikdo ho nenechal vstoupit. Dostal se dovnitř střelbou. Útočná puška je na to dost silná,“ uvedl guvernér. Dvacetiletý Lanza byl podle něj duševně vyšinutý.

Planý bombový poplach v kostele

Kvůli blíže neupřesněné hrozbě dnes policisté vyklidili jeden místní kostel plný lidí, kteří zde rozjímali, a uzavřeli okolí kostela. O hrozbě někdo informoval policii telefonicky. Vyšetřovatelé pak ale oznámili, že nic podezřelého nezjistili. „Stalo se to uprostřed mše. Jen všechny vyzvali, aby odešli z důvodu nějaké hrozby,“ řekla jedna z evakuovaných věřících Anna Woodová.

Do kostela již předtím nebyli vpuštěni novináři, kteří se po masakru sjeli do městečka. „Situace je velmi napjatá, proto nechceme novináře ani kamery,“ vysvětlil před mší mluvčí místní diecéze Brian Wallace.

Kongres projedná zákaz prodeje útočných pušek

Kongres se bude zabývat návrhem zákazu volného prodeje útočníých pušek na území Spojených států. „Předložím v Senátu návrh zákona, kterým by se zakázaly útočné pušky. Stejný text bude předložen Sněmovně reprezentantů,“ řekla demokratická senátorka Dianne Feinsteinová v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC. Prezident Barack Obama krátce po střelbě v Newtownu řekl, že je třeba přijmout nějaká opatření, ale neupřesnil jaká. Dnes je očekáván v Newtownu a v 19:00 místního času (pondělí 1:00 SEČ) tam má promluvit.

Útočná puška Bushmaster
Zdroj: ČT24/ČT24/ISIFA

Puška Bushmaster .223 je oblíbenou zbraní bezpečnostních a vojenských sil. Ve Spojených státech je ve volném prodeji a útočníkovu pušku si legálně pořídila jeho matka, kterou pachatel před řáděním ve škole doma také zastřelil. Matce patřily i obě pistole Glock a Sig Sauer. Nejspíš jí patřila i čtvrtá zbraň, která se podle úřadů našla v autě, kterým střelec přijel ke škole.