Írán prý instaluje moderní odstředivky na obohacování uranu

Teherán - Írán, který Západ dlouhodobě obviňuje ze snah získat jadernou bombu, začal v podzemním komplexu v Natanzu instalovat 6 000 zmodernizovaných odstředivek na obohacování uranu. U příležitosti íránského dne jaderné technologie to dnes oznámil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Spíše než směřování k výrobě jaderné zbraně spatřuje česká expertka Dana Drábová v nejnovějším íránském kroku snahu získat více paliva pro své jaderné elektrárny.

Výroba materiálu pro jadernou bombu touto cestou by podle předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové trvala několik let. K jejímu odpálení by země navíc kvůli vysoké hmotnosti obohaceného uranu potřebovala extrémně schopný nosič.

„Modernizovaných 6 000 centrifug může spíše znamenat, že Írán chce více paliva pro své jaderné elektrárny, ne že by investoval čas do dnes již primitivní technologie na výrobu materiálu pro jadernou bombu,“ řekla Drábová.

Teherán tvrdí, že hodlá obohacený uran používat jen jako palivo pro jaderné elektrárny a že mu nejde o jadernou zbraň, jak ho Západ podezírá. Přiznal, že loni v Natanzu zprovoznil 3 000 odstředivek. Jde však o poruchové modely ze 70. let, takže začal testovat modernější verze.

Ahmadínežád loni o svátku jaderných technologií oznámil, že Írán dosáhl schopnosti uran obohacovat průmyslově. Odborníci však tvrdí, že není jisté, zda Íránci dokážou udržet v pohybu nepřetržitě a v optimální rychlosti větší počet odstředivek, což je předpoklad k získání dostatečného množství obohaceného uranu.

Rada bezpečnosti OSN na Írán uvalila už třikrát sankce za neochotu podrobit se mezinárodním požadavkům.