Irácký prezident měl mrtvici, lékaři se ho snaží stabilizovat

Bagdád - Irácký prezident Džalál Talabání byl převezen do nemocnice. V prohlášení prezidentského úřadu nebyly důvody jeho hospitalizace upřesněny. Mluvčí iráckého premiéra Núrího Málikího později řekl, že Talabání údajně utrpěl mozkovou mrtvici a lékaři se stále snaží stabilizovat jeho stav.

Premiérův mluvčí Alí Musáví upřesnil, že premiér Málikí odjel do nemocnice v Bagdádu, kde je Talabání ošetřován. Lékaři se podle Musávího ještě nerozhodli, zda prezidenta budou dál léčit v Bagdádu, nebo ho letecky přepraví do jiné země.  

V prvním krátkém prohlášení zveřejněném na oficiálním webu prezidentského úřadu bylo uvedeno, že Talabání byl převezen do nemocnice v pondělí večer poté, co se u něj projevily známky vyčerpání. Lékařská zpráva o Talabáního zdravotním stavu bude prý vydána později.

Devětasedmdesátiletý Talabání zastává nejvyšší úřad v zemi od roku 2005, kdy byl zvolen prezidentem jako první Kurd v historii Iráku. Parlament ho v této funkci potvrdil v roce 2006, na další čtyři roky byl znovu zvolen do čela země v roce 2010.

Od roku 2005 měl Talabání zdravotní potíže. V roce 2007 upadl do bezvědomí a byl dva týdny hospitalizován v Jordánsku. Za příčinu jeho potíží bylo oficiálně označováno vyčerpání a dehydratace, neoficiálně se hovořilo o infarktu. Poté se podrobil vyšetření v USA, kde o rok později podstoupil operaci srdce na minnesotské klinice Mayo.