Černá Hora vykročila na dlouhou cestu do EU

Brusel – Evropská unie zahájila přístupové rozhovory s Černou Horou. Na jednáních se otevřela první kapitola týkající se vědy a výzkumu. Černá Hora získala oficiální status kandidátské země v prosinci 2010. Zemi ale ještě před vstupem do EU čeká dlouhá cesta. Musí především zabojovat proti korupci a zločinu. Neočekává se, že by se stala členem před rokem 2020.

Evropská unie dnes projednala první kapitolu přístupových rozhovorů s Černou Horou. Jednalo se o 35 vědeckých a výzkumných tématech a vše proběhlo hladce. Černá Hora získala oficiální status kandidátské země v prosinci 2010 a summit EU loni v červnu schválil zahájení přístupových rozhovorů. Jenže než se stane Černá Hora členskou zemí, chvíli to ještě potrvá. Musí především na žádost Bruselu zapracovat na zlepšení situace v zemi. Má posílit právní a bezpečnostní systém a zabojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Malá balkánská země s 680 tisíci obyvateli se může stát další republikou bývalé Jugoslávie, která vstoupí do EU. V roce 2004 se členem unie stalo Slovinsko, 1. července 2013 by do unie mělo vstoupit také Chorvatsko, které čeká na ratifikaci vstupu v členských zemích.

Kandidátský status má ještě Makedonie a Srbsko. Jenže jednání o vstupu komplikují v případě Makedonie spory s Řeckem a v případě Srbska napětí ve vztazích s Kosovem. Bosna a Hercegovina kvůli politické nestabilitě zatím v Bruselu žádost o status kandidáta na členství ani nepředložila.

Rozhovor s Martinem Ježkem (zdroj: ČT24)