Trable sikha na varšavském letišti – sundej turban, nebo nikam nepoletíš

Varšava - Už dva roky se s varšavským letištěm Okecie soudí britský sikh Shaminder Puri. Pohraniční stráž letiště žaluje za to, že ho opakovaně a podle něj bezdůvodně donutila sundat při bezpečnostní kontrole turban. Ten považují sikhové za posvátnou věc. Většina evropských letišť je proto prověřuje jen detektory kovu.

Shaminder Puri je britský sikh a po světě létá jako konzultant. S typickým turbanem na hlavě prošel už mnoho letišť a nikde při bezpečnostních kontrolách nevadil. Ovšem až na varšavské letiště Okecie. K sejmutí turbanu ho tady donutili už desetkrát.  

„Sundávat si turban na veřejnosti je pro sikha velmi ponižující. Je to, jako kdybyste si veřejně sundával spodní prádlo,“ říká Shaminder Puri. Sám přitom netvrdí, že turban nemůže být riziko. Zaskočilo ho ale, že ho Poláci neprověřili jinak: „Odmítli mě zkontrolovat jakýmkoli jiným způsobem. Jen mi řekli: Sundej turban, nebo nikam nepoletíš.“ 

Bezpečnost především

A tak Purimu došla trpělivost a pohraniční stráž na letišti Okecie zažaloval. Jeho dopisy i vysvětlování nikdo nebral vážně. Nepomohly ani domluvy polského ministerstva zahraničí a helsinského výboru. Pohraniční stráž na letišti Okecie ale trvá na svém. Bezpečnost cestujících má absolutní prioritu, všechny ostatní ohledy musí stranou. „Ten turban je prostě velký vícevrstvý předmět. Nejde prověřit jinak než manuálním sejmutím,“ argumentuje velitel pohraniční stráže Wiesław Raban. 

Kuriózní polská válka o turban proto pokračuje a nikdo nechce ustoupit. První soud ve Varšavě Shaminder Puri prohrál. 21. prosince posoudí jeho žalobu odvolací soud.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Sikhové

Sikhismus je co do počtu stoupenců páté největší náboženství světa. Pochází z Indie. Sikhové věří v jednoho boha a v 10 Guruů. Sikhové se poznají podle pěti symbolů. Nikdy si nestříhají vlasy, muži si neholí vousy – to je symbol přirozenosti. Mají hřeben, který je symbolem čistoty. Nosí ocelový náramek na zápěstí, což značí jednotu boha. Krátké kalhoty jsou symbolem cudnosti. Sikhové při sobě nosí také nůž či mačetu, to znamená, že mají povinnost chránit bezbranné.

Vydáno pod