Německé pohraničí je napůl ve válce s českými a polskými zloději

Ebersbach (Německo) - Zloději z Česka terorizují německé pohraničí. V některých oblastech páchají až třetinu krádeží a kralují mezi zloději aut. I kvůli nim se region u hranic s Českem a Polskem potýká s nejvyšší kriminalitou v celém Německu. Sasové se cítí být napůl ve válečném stavu: Po zavedení Schengenu tu prý už nelze vést normální život.

Za minulý rok bylo třeba v Ebersbachu spácháno 450 krádeží. V nejchudším regionu Německa přibývá trestných činů, ze třetiny jde o české, ze třetiny o polské a ze třetiny o německé pachatele. Malou hraniční říčku zloději překračují skoro každou noc, neonacistická NPD tu dostává skoro pětinu hlasů.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

O kouscích zlodějů z Česka se vyprávějí legendy. Jeden z nich ukradl pistoli policistovi, který se ho pokoušel zadržet. Ten se stal terčem posměchu celého Německa a skončil na psychiatrii. Kradou se nejen dráty a poklopy kanálů, ale i stavební a zemědělské stroje. Auta se nekradou jen po jednom na ulicích, ale zloději si pro ně už chodí přímo do autosalonů. Jejich majitele pojišťovny odmítají pojistit, pokud nezainvestují do drahých bezpečnostních zařízení.

Českým kolegům němečtí policisté nic nevyčítají, hlavně na nižší úrovni prý spolupracují vzorně. Někteří obyvatelé Ebersbachu ale nevěří ani vlastním policistům a vyhrožují zavedením ozbrojené domobrany. Obchodník se zbraněmi a mluvčí nespokojenců Günter Fritz má už teď pod pultem nabitý izraelský samopal UZI.