Barak se trhnul od své strany

Jeruzalém – Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes vystoupil ze Strany práce, v jejímž čele stojí. Nesouhlasí totiž s vládním postupem v mírovém procesu s Palestinci, založil proto svou vlastní novou frakci. Spolu s Barakem ohlásili odchod i další čtyři ministři. Všichni přitom dál chtějí zůstat ve vládní koalici.

Ve Straně práce v minulých měsících rostla nespokojenost s postupem vlády v mírových rozhovorech. Mnozí labouristé vyzývali Baraka, aby z vlády vystoupil. Ministr se ale nakonec rozhodl o vystoupení ze strany.

Spolu s dalšími čtyřmi labouristy po odchodu ze Strany práce založil Barak novou stranickou frakci, která se bude jmenovat Nezávislost (Acmaut). „Vydali jsme se směrem k nezávislosti. Založili jsme frakci, hnutí a možná nakonec jednou i stranu, která bude centristická, sionistická a demokratická. Prioritou tohoto hnutí bude stát, až po něm strana a teprve nakonec my samotní. Zveme ke spoluúčasti každého, kdo v tuto cestu věří,“ prohlásil dnes Barak.

K frakci se připojili Barakův náměstek Matan Vilnai, ministr zemědělství Šalom Simhon, náměstek ministra průmyslu, obchodu a zaměstnanosti Orit Noked a poslankyně Einat Vilfová.

Podle agentury AP koalice premiéra Benjamina Netanjahua zatím není Barakovým krokem bezprostředně ohrožena. V parlamentu ale přijde nejmíň o osm hlasů zbývajících labouristických poslanců. Strana práce měla dosud v parlamentu 13 zástupců a Netanjahuova vláda se opírala o 74 ze 120 poslaneckých hlasů. Ztrátou osmi z nich by se její pohodlná většina snížila na 66 hlasů. Přesto izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil postavení své vlády za stabilnější než kdy předtím. „Vláda dnes výrazně posílila, jak ohledně své politiky, tak co se týče její stability,“ prohlásil dnes Netanjahu na zasedání své konzervativní strany Likud.

Krátce po Barakově oznámení podali demisi tři zbývající labourističtí ministři. „Jde o mé osobní rozhodnutí, ale hovořil jsem se svými kolegy a jsem přesvědčen, že se zachovají stejně, neboť chápou, že jde o záchranu Strany práce. Musíme si přestat lhát a odejít z vlády, která nás přivedla do slepé uličky,“ řekl ministr sociálních věcí Jicchak Herzog. O několik hodin později ho následovali ministr pro menšiny Avišaj Braverman a ministr průmyslu, obchodu a zaměstnanosti Benjamin ben Eliezer.

Izraelský premiér vypovídá kvůli zásahu proti humanitární flotile před vyšetřovací komisí.
Zdroj: AP Photo/Ronen Zvulun