Vyřiďte po 71 letech vánoční pozdrav Maierovým a Fischerovým…

Berlín – Téměř na den přesně po 71 letech dorazil do hesenského Mühlheimu vánoční pozdrav, který z tehdy okupovaného britského ostrova Jersey v Lamanšském průlivu poslal domů německý voják. Malé zažloutlé přáníčko s červenými plachetnicemi a nápisem „Greetings“ je svědectvím ze 2. světové války. „Veselé Vánoce a požehnání do nového roku přeje vojín Emil Adam. Moc ode mě pozdravuj Maierovy, Fischerovy a Melcherovy,“ píše se vedle předtištěných vánočních pozdravů v angličtině.

Němečtí vojáci psali z Jersey do vlasti dopisy, ty ale tehdy byly ukradeny v místním polním poštovním úřadě, a tak docházejí na cílové adresy až po sedmi desetiletích. Zásilku 86 listů tehdy zřejmě sebrali teenageři, kteří to chápali jako formu odporu proti německým okupantům. Dopisy se opět objevily teprve v roce 2006, ostrovnímu archivu je odkázal jeden z účastníků loupeže. Dopisy byly otevřeny, jejich obsah byl přeložen a byly vyhotoveny kopie.

Archiv následně místní poštu požádal, aby co nejvíce dopisů doručila adresátům nebo jejich potomkům. Ve spolupráci německé Deutsche Post, Červeného kříže a vojenských historiků se brzy našlo deset adresátů. Někteří mají dopisy dostat ještě před svátky. Jedním z adresátů je Engelbert Josef Bergmann. Výše zmíněný dopis napsal 16. prosince 1941 někdejší soused, tehdy voják, a adresoval jej Bergmannovu dědečkovi Josefovi. Bergmann teď chce vánoční pozdravy vyřídit zmíněným rodinám sousedů, jak si to přál pisatel. „Ani jsem nevěděl, že byl Adam ve válce,“ říká Bergmann o sousedovi, který zemřel před 20 lety.

Po 71 letech dorazil domů dopis německého vojáka
Zdroj: ISIFA/EPA/Frank Rumpenhorst

„Někteří dopisy nechtějí,“ říká pracovník německé pošty. Také dcera Emila Adama odmítla dopis přijmout. Možná proto, že s takovou starou záležitostí nechtěla mít nic společného. Jiní zase dostanou strach, že pozdravy z 2. světové války by mohly odhalit národně-socialistické smýšlení odesílatelů, domnívá se pošta. Dopisy vojáků přitom absolutně nejsou politické a prý je charakterizuje především touha po míru a stesk po rodině.

Rány minulosti se už ale zahojily. Hlavní město ostrova Jersey Saint Helier dokonce udržuje partnerství s Bad Wurzbachem, kam bylo v roce 1942 na Hitlerův rozkaz deportováno 2 000 obyvatel z ostrovů v Lamanšském průlivu.