Po masakru v Newtownu nakupují Američané zbraně ve velkém

New York - Američtí prodejci ručních zbraní zaznamenávají rekordní nárůst poptávky po masakru v connecticutském Newtownu, kde minulý pátek při řádění mladého střelce zahynulo 20 dětí a šest dospělých. Prudce se zvyšuje odbyt zejména útočných pušek podobných těm, které dvacetiletý Adam Lanza při vraždění použil. Stále vyšší je i poptávka po neprůstřelných batozích pro děti, nové vymoženosti, kterou už vyrábějí tři americké firmy.

Už první den po incidentu v Newtownu zaznamenali rekordní zájem o střelné zbraně prodejci ve státě Colorado, v dalších dnech se do rekordních čísel vyšplhaly prodeje v Nevadě, Tennessee, Kalifornii a Virginii. Prodejci se nyní důkladně předzásobují, někteří v očekávání ještě vyšší vlny zájmu výprodej zásob zastavili a spekulují nad zvýšením cen.

K vyšším prodejům střelných zbraní v USA dochází po každé podobné tragédii, nicméně nynější zájem o nákup pušek je bezprecedentní. „Je to blázinec,“ říká Robert Akers, majitel obchodu se zbraněmi z Jižní Dakoty. Kvůli neustávajícím dotazům zákazníků už vypnul svůj telefon a své zboží aktivně nenabízí.

Neprůstřelné školní batohy jdou na dračku

Na odbyt jdou i neprůstřelné školní ruksaky vyztužené ochranným štítem, který kryje před střelami dětská záda. Prodávají se až za 400 dolarů (7 600 korun), i když školáky ochrání jen před kulkami z lehčích zbraní. Podle psychologů ovšem takové vynálezy děti jen děsí a zvyšují jejich obavy z útoku. Ve městě Salt Lake City se jich nicméně jen ve středu prodalo na 200.

Zvýšila se i poptávka po útočných zbraních armádního typu. Austin Cook, majitel obchodu se zbraněmi v Alabamě, má sklady vyprodané. Už v sobotu ráno, tedy den po masakru v Newtownu, před jeho obchodem čekala fronta padesáti lidí.

Útočná puška Bushmaster
Zdroj: ČT24/ČT24/ISIFA

Prodejci mají obavy z budoucích opatření zákonodárců, o nichž hovoří Kongres i Bílý dům. Prezident Barack Obama chce během ledna posuzovat návrhy na regulaci držení střelných zbraní, a mnozí se do té doby chtějí dostatečně zásobit.

„Lidé se bojí, že vláda prodej poloautomatických zbraní zakáže, a tak nakupují. Na odbyt jde i střelivo,“ tvrdí Aaron Byrd, majitel obchodu ze Severní Karolíny. Na newtownský incident podle něj unáhleně reagují všichni - vláda i obyvatelstvo.