Rada bezpečnosti OSN pošle modré přílby do Mali

New York - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila vyslání mírové mise afrických států do Mali. Ta má za úkol „všemi nutnými prostředky“ podpořit tamní vládu v boji proti teroristům a ozbrojeným skupinám povstalců z řad islamistů na severu země. Mírové sbory dostaly prozatím mandát na jeden rok, do oblasti by mělo přijít více než 3 000 vojáků.

Sever Mali se podle pozorovatelů vrací do středověku. Jsou bourány vzácné památky, sekají se ruce, lidé jsou unášeni. Země se má stát modelovým státem podle plánů nejtvrdších islamistů. Proti je řada místních lidí, centrální vláda a teď i zbytek světa. Hlasování v Radě bezpečnosti bylo jednoznačné.

„Tato rezoluce je výsledkem několikaměsíční práce a dokazuje, že Mali má důvod důvěřovat mezinárodnímu společenství,“ uvedl Tieman Coulibaly, maliský ministr zahraničí. Jeho slova potvrzuje francouzský prezident François Hollande: „Je to autorizované. Tím se všechno mění.“

Rada bezpečnosti musela překonat neshody mezi Spojenými státy a Francií.  Po týdnech jednání se konečně dohodla na akci. Země Evropské unie a OSN mají pomoct znovu vybudovat bezpečnostní složky Mali. Do západoafrické země má napochodovat na 3 300 vojáků, kteří budou po dobu jednoho roku chránit zejména civilisty.

Sever Mali
Zdroj: ČT24

Mise AFISMA má vládě Mali pomoci všemi nutnými prostředky - tedy i vojensky - v boji proti radikálním islamistům, kteří po březnovém vojenském puči dobyli sever Mali a nyní kontrolují zhruba dvě třetiny země. Neshody přitom panují i mezi legitimní vládou Mali a tamní armádou, která zatkla teď už bývalého premiéra.

Opravdu potřebujeme pomoc

Kritici mise tvrdí, že vojáků bude na obrovskou oblast příliš málo. Před terorem islamistů prchají tisíce lidí a ozbrojený konflikt by podle odhadů znamenal dalších nejméně 400 tisíc uprchlíků. „Odešla jsem z Gaa hned po příchodu islamistů. V Mopti jsem našla útočiště i s dětmi a manželem, který je od našeho příjezdu nemocný. Opravdu potřebujeme pomoc,“ říká Aissata Ascofariová, uprchlice ze severního Mali.

Vojáky pošlou hlavně jiné africké země. Právě Africká unie dlouhodobě volá po uklidnění situace v zemi. O schválení této mírové mise žádalo sdružení západoafrických států Ecowas. Sporným bodem ale zůstává financování celé mise. Podle rezoluce by mohla být placená prostřednictvím dobrovolných příspěvků od států OSN. To se ale nelíbí Francii a Africké unii.

Mise OSN mají navíc omezené pravomoci. Ukázal to mimo jiné příklad Somálska, kde pákistánské modré přilby nebyly schopné pomoct americkým kolegům pod palbou. Dnes slouží více než 80 tisíc modrých přileb v 16 mírových misích. Nejnebezpečnější mise, u kterých vojáci umírají, jsou právě v Africe - Súdán, Pobřeží slonoviny nebo Kongo. I tady je vojáků poměrně ke složitosti situace často velmi málo. Jejich působení navíc místy podrývají skandály s korupcí nebo znásilňováním.