Egypt se chystá na 2. kolo referenda, policie rozehnala demonstraci

Káhira - Egypťané budou už zítra hlasovat v druhém kole referenda o návrhu nové ústavy. První kolo skončilo těsnou podporou. Přípravy na referendum provázejí nepokoje v Alexandrii, kde musela policie zasáhnout slzným plynem při potyčkách mezi islamisty a stoupenci opozice. Ti vyrazili do ulic po odpoledních modlitbách. Podle zdravotnických zdrojů bylo zraněno nejméně 30 lidí, televize Al-Arabíja informovala o 68 zraněných.

Střety ve druhém největším městě Egypta se odehrály nedaleko velké mešity. Už minulý pátek si tam násilnosti vyžádaly nejméně 15 zraněných. Dnes se shromáždily tisíce islamistů a několik desítek odpůrců nové ústavy. Oba tábory po sobě házely kameny. Pořádková policie je od sebe oddělila a zakročila proti nim slzným plynem. Podle svědků mladí Egypťané zapálili několik autobusů, v nichž přijeli islamisté.

„Lid chce zavedení (islámského) práva šaría,“ skandovali stoupenci islamistů v blízkosti mešity. „Bůh je velký,“ provolávali, když střety propukly. Někteří demonstranti prý měli poraněnou hlavu. Voliči v Alexandrii o návrhu ústavy rozhodovali už minulý týden. V deseti provinciích, kde už hlasování proběhlo, je klid.

Přestože volební propaganda je v Egyptě v mešitách zakázána, i dnes se znovu řada duchovních zapojila do politiky. V Suezu například jeden z imámů dokonce věřícím řekl, že kdo bude v sobotu hlasovat pro novou ústavu, přijde do ráje. Malý ohlas našla výzva některých opozičních skupin k demonstracím proti ústavě v Káhiře. Večer se shromáždilo několik set aktivistů na náměstí Tahrír. „Nemáme čas protestovat, připravujeme se raději na referendum, abychom překazili falšování výsledků,“ řekl jeden z členů revolučního mládežnického Hnutí 6. dubna.

Řekněte ústavě NE, nabádá opozice

Opozice rozjíždí kampaň, ve které lidi nabádá k bojkotu referenda. V prvním kole kontroverzní návrh nové ústavy Egypťané schválili těsnou většinou, na jeho průběh jsou ale podané žaloby kvůli údajným přestupkům. „Výsledky referenda bych respektoval, pokud bych věděl, že nedošlo k žádnému podvodu nebo porušení pravidel,“ tvrdí obyvatel Káhiry Mohammad Husejn.

Zítra se bude volit v 17 provinciích. Čeká se, že zájem bude stejně jako před týdnem velký. „Zúčastní se ženy. Tahle ústava je vůči nim velice nevýhodná, nemají v ní žádná práva. Pokud se o ženách zmiňuje, tak jen o rodině. To znamená, že úkolem ženy bude jenom se starat o rodinu a potom – když bude mít čas a manžel jí dovolí – může dělat veřejné práce,“ uvedla spolupracovnice ČT v Egyptě Anna Janků.

„Jsme znepokojeni nad svobodou a nad právy všech Egypťanů včetně žen, dětí, mužů, muslimů nebo křesťanů. Tato ústava totiž nechrání práva všech,“ varuje členka egyptské organizace za lidská práva Ghada Šahbandarová.

Islamisté naopak v návrhu nové ústavy vidí budoucnost a svolávají k demonstracím na její podporu. Silná odezva se čeká na severu země v Alexandrii, kde mají salafisté, kteří sympatizují s islámským právem šaría, velké zastoupení.