Američané nebudou smět adoptovat ruské sirotky

Moskva - Ruská Státní duma schválila zákaz adopcí ruských sirotků americkými občany. Tento krok je považován za reakci na americký „Magnitského zákon“ s protiruskými sankcemi, který minulý čtvrtek podepsal prezident Barack Obama. Americký zákon je namířen proti ruským představitelům, kteří jsou zapojeni do potlačování lidských práv. Nová ruská norma také postihuje cizince, kteří poškozují práva Rusů pobývajících v zahraničí a zakazuje činnost politicky orientovaných nevládních organizací financovaných z USA.

Otázka adopcí se projevila jako nejkontroverznější část zákona a strhla se kolem ní největší debata. Při jejím projednávání ruští poslanci argumentovali několika příklady, při kterých ruské děti adoptované Američany byly ve Spojených státech vystaveny špatnému zacházení. Mnozí v Rusku ovšem soudí, že ruským dětem ublíží spíše zákon než adopce do USA a mezi ochránci práv vzbudil nový právní předpis odpor jako protiústavní.

Pro zákon hlasovalo dnes ve Státní dumě 420 poslanců, sedm bylo proti a jeden se zdržel. Příští týden o něm bude jednat horní komora parlamentu, a pokud ho schválí, bude zákon předložen k podpisu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten při své čtvrteční tiskové konferenci označil připravovaný právní předpis za „emotivní, avšak adekvátní“ reakci na kroky USA.

Nová právní úprava také postihuje cizince, kteří poškozují práva Rusů pobývajících v zahraničí a podílejí se na porušování jejich práv. Schválený zákon zároveň zakazuje neziskovým organizacím, které se zabývají politickými otázkami a jsou financovány ze zahraničí, vyvíjet činnost v Rusku; tyto organizace zároveň v Rusku nesmějí řídit američtí občané.

Novináři z opozičního listu Novaja Gazeta poslancům dnes před začátkem jednání předali petici proti zákonu se 100 000 podpisy. Zákon, zejména jeho část o zákazu adopcí, kritizovali i ministři zahraničních věcí a školství Sergej Lavrov a Dmitrij Livanov a také ruský ombudsman Vladimir Lukin.