Britský imperialismus? Argentina chce část Antarktidy zpět

Buenos Aires - Mezi Argentinou a Británií to opět vře. Spojené království totiž pojmenovalo část Antarktidy na počest Alžběty II. Britský velvyslanec už musel kroky své vlády v Buenos Aires vysvětlovat. Území dvakrát větší než ostrovní stát bylo ještě donedávna beze jména. Argentina nyní mluví o novém britském imperialismu a území si nárokuje zpět. Píše o tom britský server BBC News.

Johnu Freemanovi byl předán vzkaz, kde Argentina důrazně odmítá britský nárok na část území známou jako Britské antarktické teritorium. Jižní část byla pojmenována po královně Alžbětě II. Slavnostně tak v úterý učinil britský ministr zahraničí William Hague. V poznámce Argentina uvedla, že část patří k Argentinskému antarktickému sektoru.

Území má rozlohu přes 437 tisíc kilometrů čtverečních, tedy skoro dvakrát větší než Británie. Bezejmennou část Antarktidy, která ponese název Země královny Alžběty, si Britové nárokují už více než 100 let.

Ostatní země nový název uznat nemusejí. „Britské antarktické území je jedinečnou součástí čtrnácti britských zámořských území. Je pro nás ctí, že ho můžeme trvale spojit se jménem Jejího Veličenstva,“ prohlásil Hague. Pro Alžbětu II. to není poprvé. Už jako princezna před osmedesáti lety propůjčila své jméno jiné antarktické oblasti.

Z hlediska mezinárodního práva Antarktida nepatří žádnému státu, i když si některé země část věčně zamrzlého kontinentu nárokují. Pojmenování území je pak výsledkem dohody mezi všemi státy OSN, zpravidla na konferenci o standardizaci zeměpisných názvů, která se schází jednou za pět let.