V tradiční loterii El Gordo se usmálo štěstí na 1800 Španělů

Madrid - Oblíbená španělská předvánoční loterie El Gordo už má své vítěze. Štěstí se usmálo na 1800 lidí. Každý z nich dostane v přepočtu přes deset milionů korun. Majitelé výherních losů v ulicích bouřlivě oslavovali.

V televizním studiu sledovalo loterii El Gordo asi pět set Španělů. Někteří doufali, že jim štěstí přinesou extravagantní kostýmy. Všichni ostatní čísla napjatě očekávali v přímém televizním přenosu. Majitelé výherních losů mají z výhry radost. „Moc se mi to hodí. Moje žena je nezaměstnaná, a znáte to – hypotéka a všechny výdaje. Tohle je opravdu skvělé,“ řekl jeden z výherců, který si odnesl 400 tisíc eur, Luis Miguel Retuerta.

Dvě stě let stará soutěž má v zemi dlouhou tradici. Na rozdíl od jiných loterií je španělská verze je známá tím, že peníze rozděluje rovnoměrněji mezi více výherců. Celkem se rozdají dvě a půl miliardy eur, tedy přes 630 miliard korun.

Loterie El Gordo
Zdroj: ČT24

Alespoň malou část z nich si odnesou miliony Španělů. „Nemohla bych být šťastnější. Pořád to ještě nechápu. Když vidíte ostatní vyhrávat, tak si říkáte – ti mají ale štěstí, to já nikdy mít nebudu. Ale najedou koukáte jak blázen, ono to opravdu možné je,“ podotkla Josefina Ortegová.

Loterie El Gordo ke španělským Vánocům patří jako u nás kapr a salát. Letos naposledy se z výher neplatí žádné daně. V zemi, kde je každý čtvrtý bez práce, se před Vánocemi nic než peníze nehodí víc.

Loterie El Gordo zná své vítěze (zdroj: ČT24)