Súdán si zřejmě odhlasoval samostatnost

Chartúm - V Súdánu se sčítají hlasy z referenda o odtržení jihu. První výsledek je z hlasování súdánských emigrantů v Británii - z nich bylo 97 procent pro samostatnost. Oficiální výsledky se čekají až v únoru, ale je téměř jisté, že voliči podpořili rozdělení největšího afrického státu. Účast byla vysoká, podle pozorovatelů splňuje podmínku platnosti. Referendum bylo součástí mírové dohody, která před šesti lety ukončila desítky let občanské války.

Jen v jihosúdánské metropoli Džubě bylo ze 30 tisíc dosud sečtených volebních lístků 96 procent hlasů pro samostatnost, tři procenta pro zachování územní celistvosti tohoto největšího afrického státu a jedno procento hlasů bylo neplatných.

I když jde o velmi předběžné výsledky, naprostá většina pozorovatelů je přesvědčena, že týdenní referendum, které skončilo v sobotu, vyzní jasně ve prospěch odtržení jižního Súdánu. Oficiální výsledky mají být zveřejněny začátkem února. Prezident Umar Bašír už oznámil, že výsledky referenda uzná a možnému odtržení jižního Súdánu bránit nebude.

Mohammed Ibrahim Chalíl, člen volební komise

„Už jsem v této zemi zažil několik voleb a tyhle byly nejklidnější, nejspořádanější a nejrychlejší, jaké jsem viděl. Pro naše občany je to velký úspěch.“

Súdánci již začali slavit budoucí samostatnost

Účast v lidovém hlasování se podle komise pro referendum pohybovala kolem 83 procent ze čtyř milionů oprávněných voličů. Podmínkou platnosti referenda byla přitom účast šedesátiprocentní. Mnozí voliči o konečném výsledku nepochybují a začali slavit budoucí samostatnost. „Jsem moc šťastná, protože budeme mít svou nezávislost,“ radovala se v sobotu večer v Džubě pětačtyřicetiletá matka čtyř dětí Mary Atongová.

Také dnešní tisk v Chartúmu bere vítězství separatistů jako hotovou věc, zde si přitom většina obyvatel prý přeje zachování současného státu. „Referendum: rozdělení je nevyhnutelné,“ napsal jeden z nejvlivnějších deníků Al-Intibaha. Nezávislý list Al-Ajám uvedl, že je nutné začít rychle a rozumně řešit novou realitu. V příštích týdnech se podle něj rozhodne o povaze budoucích vztahů mezi severním a jižním státem. Varuje před konfliktním přístupem, který by mohl v budoucnu vést i k válce mezi oběma státy.

Vypsání referenda bylo výsledkem mírové dohody, která ukončila občanskou válku mezi muslimským severem a křesťanským a animistickým jihem země. Zahynuly v ní přes dva miliony lidí. Dohoda vyprší právě v červenci. Očekávané osamostatnění jihu připraví Súdán o třetinu území a téměř čtvrtinu obyvatelstva. Před vznikem nového státu však bude třeba ještě vyřešit některé otevřené územní a hraniční otázky.

Největší africká země je rozdělena tak nápadně, že je to patrné i z oběžné dráhy. Pustý a vyprahlý sever zavlažuje pouze tok Nilu, jih se zelená. Stejně je rozdělena i víra - islám ovládá arabský sever, zatímco křesťané a animisté jih. Jablkem sváru ale můžou po rozdělení být ropná pole, jejichž bohaté zásoby jsou rozprostřeny podél možné budoucí hranice.