Muslimům se v katolickém Polsku nedaří zle

Varšava - Vánoce jsou v plném proudu a Polsko, ve kterém se víc než devadesát procent lidí hlásí ke katolickému vyznání, si je připomíná nejrůznějšími tradicemi i setkáními. Stranou zájmu ale zůstávají menšinová náboženství, která křesťanské svátky neslaví. Tamní muslimové ale s okolní společností nemají problém.

Katolické Polsko si na oslavy Kristova narození potrpí. Ne však polští muslimové. V zemi je jich pár, tamní úřady napočítaly maximálně padesát tisíc. Většina z nich je ze zahraničí a v Polsku pracují nebo obchodují. Na své páteční modlitby se scházejí v malých skupinkách. S okolní společností nemají problém, ona s nimi ale občas ano. Časy se ale mění a katolické Polsko doceňuje historický význam ostatních náboženství.

Ministerstvo kultury tak nedávno zařadilo staré mešity na východě Polska na seznam kulturních památek. Patří muslimským Tatarům, kteří v zemi žijí po šest staletí. „Jsme šťastní. Je to ocenění celé naší komunity, která tady po staletí bydlí a slouží kraji, národu i naší vlasti,“ konstatuje jeden z polských muslimských Tatarů. Připomínání společné historie může podle polských muslimů odblokovat zbytečné strachy a napětí. Katolickou zemi respektují, pro sebe žádají jen klid. 

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)