Více než polovina Britů by v referendu dala EU sbohem

Londýn/Brusel - Více než polovina Britů si podle aktuálních průzkumů přeje vystoupit z Evropské unie. Londýnský starosta Boris Johnson, který má premiérské ambice, už dokonce vyzval k vypsání referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii. Podle něj nastal k tomuto kroku nejvyšší čas. Poslední referendum o EU se totiž konalo v roce 1975.

K Johnsonovi se přidávají i další. Je tak evidentní, že politici ve Westminsteru sílící odpor Britů vůči Evropské unii moc dobře slyší. „Referendum je teď podle mě nevyhnutelné. Ať už před, nebo po parlamentních volbách v naší zemi,“ tvrdí konzervativní poslanec Graham Brady, který je považován za nejvlivnějšího euroskeptika v zemi.

Euroskepticismus nese i své ovoce

Tento postoj Britů vůči EU má pak taky logicky dopad i na samotný britský postoj v Bruselu. Britský premiér je v sídle Evropské unie považován za strašáka. Ke spokojenosti většiny konzervativních poslanců útočí na eurobyrokraty hlava nehlava. A to mu přináší i cenné politické body v zemi.

Joe Twyman, britský analytik, YouGov:

„Euroskepticismus je zajisté v Británii populární. Když minule David Cameron hrozil vetem, obliba jeho strany vzrostla přes noc.“

Po Novém roce je očekáván rozsáhlý projev premiéra Camerona o vztahu Velké Británie s Evropskou unií. V Bruselu jsou ale i Britové s opačnými názory. „Britové nemají informace o tom, co se děje v Evropě. Debata je velmi emotivní, velmi polarizovaná,“ míní britský eurorealista Peter Wilding.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)