Asad vysílá do Moskvy mírového vyjednavače

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad vyslal do Moskvy svého vyjednavače, má tam probrat řešení konfliktu navržené zvláštním zmocněncem OSN a Ligy arabských států Lachdarem Brahímím. Ten se snaží o mírové předání moci, detaily svého plánu ale zatím nezveřejnil. Násilí v zemi se v poslední době opět stupňuje. Od začátku konfliktu zemřelo podle Syrské organizace pro lidská práva 45 tisíc lidí. Statisíce dalších utekly za hranice.

Zvláštní zmocněnec OSN a LAS Brahímí se sešel s opozicí i prezidentem Asadem. „Řešili jsme situaci v zemi a probrali své názory na kroky, které je potřeba podniknout. Prezident Asad mi sdělil své plány a já jsem mu řekl, co si myslí lídři jiných zemí a jaký je můj plán ukončení krize,“ uvedl Brahímí, který hledá cestu k mírovému předání moci s mezinárodní podporou včetně názorově se odlišujících Spojených států a Ruska.

A optimistická je i opozice. „Věříme, že vyjednávání mezi Brahímím a syrskou vládou by mohlo nějaké pozitivní výsledky přinést,“ neztrácí naději Radžá Násir z Národního koordinačního výboru pro demokratickou změnu.

Hlavní překážkou je ovšem to, že žádná ze stran nechce s tou druhou přímo vyjednávat. Podle syrské vlády jsou povstalci teroristi. Podle opozice zase Asad zavraždil tolik lidí, že nemá právo se na řešení krize podílet.

Mezitím rebelové slaví další úspěch - od Asada zběhl velitel syrské vojenské policie. Podle tureckých médií prý navíc Asad napsal prezidentu Chávézovi a projevil zájem o odchod do exilu ve Venezuele.

Moskva popřela zprávy o rusko-americkém plánu ke krizi v Sýrii

Ruské ministerstvo zahraničí dnes popřelo zprávu o existenci rusko-amerického plánu na urovnání konfliktu v Sýrii, o němž v pondělí informoval francouzský list Le Figaro. Podle údajného plánu se Rusko a USA dohodly na ustavení přechodné vlády v Sýrii. Má mít plné pravomoci a má také prezidentovi Bašáru Asadovi umožnit zůstat v úřadu do konce mandátu v roce 2014 s tím, že o další funkční období nebude smět usilovat.

K rozhovorům na ruské ministerstvo zahraničí dorazil náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád, v pátek by měl o Sýrii v Moskvě jednat egyptský ministr zahraničí Muhammad Amr. V sobotu se má s Lavrovem sejít zvláštní emisar Brahímí. Na programu jednání budou především Brahímího plány na zprostředkování poklidného předání moci v Sýrii a na ukončení násilí.

Ozbrojené povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada si za 21 měsíců podle exilové opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) vyžádalo přes 45 000 obětí. Ve středu prý při násilnostech zahynulo dalších 118 lidí.