U amerického velvyslance v Praze se bude vařit košer

New York - V rezidenci amerického velvyslance v Praze se po příjezdu Normana Eisena bude vařit košer kuchyně. Diplomat, který je židovského vyznání, to řekl v rozhovoru pro americkou rozhlasovou stanici NPR. Eisen také podle židovského zvyku hodlá rozmístit na rámy dveří na v rezidenci schránky obsahující svitky pergamenu s úryvky z Tóry, takzvanou mezuzu. Do Prahy přiletí nový velvyslanec v pondělí, funkce se ale ujme až poté, co 28. ledna na Hradě prezidentu Václavu Klausovi předá pověřovací listiny. Jeho příjezdem skončí dvouleté období bez amerického velvyslance v Praze.

Eisen tak v Česku symbolicky oživí dějiny své rodiny. Jeho matka Frieda pochází z někdejšího Československa; v roce 1944, když jí bylo 21 let, ji nacisté deportovali do Osvětimi. Podařilo se jí přežít a po válce odjela do Spojených států. Tam potkala svého budoucího manžela, který do země uprchl před nacisty z Polska ještě před válkou. „Moje matka přežila holocaust a tato země nabídla mým rodičům útočiště. Svobody, kterým se tu těšíme - což je privilegium, které máme jako Američané - jsou velmi, velmi vzácné,“ řekl Eisen stanici NPR.

Eisenův otec je už mnoho let po smrti, jeho matka ale žije v domově důchodců v Los Angeles. Podle Eisena je na jeho post v Praze velmi pyšná. „Smáli jsme se a plakali zároveň. Nemohli jsme tomu uvěřit,“ odpověděl pak nastávající velvyslanec na otázku, jak jeho matka vnímá synův návrat do země, kde trpěla během holocaustu.

Eisen dosud pracoval jako Obamův poradce pro etiku. Ve své funkci proslul neústupností i přísností a vysloužil si přezdívky „Dr. No“ (Doktor Ne) a „suchar“. Za všech okolností totiž trval na tom, že každý v nové administrativě musí dodržovat etická pravidla. Mimo jiné pomáhal vytvořit nová pravidla pro lobbisty a nechal zveřejnit seznam návštěvníků Bílého domu. Podle NPR si tím vysloužil chválu neziskových organizací sledujících práci americké vlády.

Americké velvyslanectví
Zdroj: ČT24