Albánského mafiána převezli z Kosova do Bratislavy

Bratislava - Za přísných bezpečnostních opatření byl z Kosova převezen na Slovensko Albánec Baki Sadiki, kterého slovenské soudy poslaly za obchod s drogami na 22 let za mříže. Sadiki stál v čele gangu, který v letech 2007 a 2008 dovážel heroin z Turecka. Policie jeho vydání z Kosova označila za úspěch a ministr zahraničí Miroslav Lajčák poděkoval Prištině za spolupráci.

Sadiki, který získal slovenský pas, je na Slovensku znám také díky kauze přepisu telefonického rozhovoru se šéfem nejvyššího soudu Štefanem Harabinem z roku 1994. Z údajného odposlechu je zřejmé, že oba muži se dobře znali, neboť si tykali. Harabin, který kvůli tomu čelil opakovaně kritice, se proti pravosti nahrávky opětovně ohradil. Tvrdí, že jde o zpravodajskou hru exministra vnitra Daniela Lipšice a o evidentní podvrh, což dokládá verdiktem bratislavského soudu, podle něhož se přepis v žádném spisu nenachází.

Slovenské úřady poslaly pro Sadikiho do Kosova vládní stroj, který s odsouzeným dnes přistál v Bratislavě. Z letadla ho vyvedla zvláštní jednotka s kuklami a automatickými zbraněmi.