Za okradení oběti u Smolenska čeká Rusy soud

Moskva - V Rusku budou postaveni před soud čtyři vojáci, kteří jsou obviněni z krádeže kreditních karet jedné z obětí havárie polského prezidentského letadla u Smolenska v dubnu 2010.

Ruští vojáci jsou obviněni z předem domluvené skupinové krádeže cizího majetku. Podle vyšetřovatelů obětem katastrofy „prohledávali kapsy“ a jedné z nich ukradli několik kreditních karet, z nichž vybrali 60 345 rublů (asi 38 000 korun). Podle ruských médií jim hrozí trest až šesti let vězení.

O zatčení ruských vojáků nejprve informovala polská justice, ale Moskva tuto informaci vzápětí dementovala. Později ruské úřady připustily, že v souvislosti s krádeží kreditních karet jedné z obětí havárie byla zatčena čtveřice ruských vojáků.  

Polský prezidentský speciál se zřítil při pokusu o přistání předloni 10. dubna u smolenského letiště. Delegace v čele s konzervativním prezidentem Lechem Kaczyńským cestovala do Ruska, aby uctila památku tisíců Poláků, které v roce 1940 v nedalekém katyňském lese povraždili příslušníci sovětské tajné policie NKVD. Mezi oběťmi letecké katastrofy bylo kromě prezidenta prakticky celé velení polské armády, guvernér Polské národní banky, poslanci, senátoři a další představitelé veřejného života.