Afghánky budou moci studovat

Kábul - Afghánský Tálibán začal měnit svůj ortodoxní přístup k ženám a mladým dívkám. Tamní ministr školství uvedl, že jim už nikdo nebude bránit chodit do školy a vzdělávat se. Když byl Tálibán u moci, zakazoval ženám i pracovat. Změna je patrně výsledkem jednání mezi vládou prezidenta Hamída Karzáího a povstalci. Svůj vliv má i postupné uvolňování atmosféry ve společnosti.

Tálibán během své vlády v letech 1996 až 2001 nedovoloval dívkám školy navštěvovat. Po svržení Tálibánu s pomocí americké invaze koncem roku 2001 byla školní docházka pro dívky na mnoha místech Afghánistánu obnovena, povstalci tohoto hnutí ale především ve venkovských oblastech pravidelně útočí na žačky, vyhrožují učitelům či zapalují školní budovy.

Od loňského září mohou afghánské ženy také znovu sloužit v ozbrojených silách. V afghánské armádě sloužily v 80. letech minulého století, kdy v zemi panoval režim s podporou komunistů. Opustily ji během občanské války a vlády Tálibánu po stažení sovětských sil z Afghánistánu v roce 1989. Tálibán ženám působení v armádě zakazoval.