Clintonová skončila s trombózou opět v rukou lékařů

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová je v nemocnici kvůli krevní sraženině, kterou vyvolal její nedávný otřes mozku. V péči lékařů zůstane nejméně dva dny. Pětašedesátiletá Clintonová má zdravotní potíže už několik týdnů. Připustila, že je hektickým pracovním tempem vyčerpaná.

„Lékaři při dnešním vyšetření Clintonové objevili, že se u ní vytvořila krevní sraženina (trombóza) v důsledku nedávného otřesu mozku. Leží v nemocnici, kde bude léčena nejméně 48 hodin. Dostává antikoagulanty,“ upřesnil mluvčí ministerstva zahraničí.   
   
Clintonová má zdravotní potíže více než tři týdny. Nejprve omezila výkon své funkce kvůli vážnějšímu žaludečnímu virovému onemocnění. Poté utrpěla otřes mozku, když omdlela v důsledku dehydratace. Od té doby pracovala z domova. Nedávno vzkázala, že se dnes vrátí do úřadu. 

Clintonovou již brzy nahradí Kerry
       
Očekává se přitom, že Clintonová v příštích týdnech odstoupí. Hovořila o tom již před svými zdravotními problémy. Jejím nejpravděpodobnějším nástupcem je demokratický senátor John Kerry.

Se zdravím bojuje také venezuelský prezident Hugo Chávez. Trpí prý novými pooperačními komplikacemi a jeho zdravotní stav je „křehký“. Sdělil to v neděli místního času (dnes ráno SEČ) venezuelský viceprezident Nicolás Maduro.

Desátého ledna by měl přitom zahájit své další funkční období. Venezuelský viceprezident ještě nedávno ujišťoval, že Chávez přísahu složí. Ten kvůli rakovině podstoupil už čtyři operace.

Hugo Chávez s Fidelem Castrem
Zdroj: ISIFA/EPA/GRANMA