Charlie Hebdo vydá komiks o Mohamedovi

Paříž – Šéfredaktor francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo oznámil, že list vydá komiks o životě proroka Mohameda. Zároveň dodal, že nejde rozhodně o žádnou provokaci. Komiks by měl vyjít ve středu. Už dřív zveřejnil týdeník karikatury proroka Mohameda, což vyvolalo protesty v muslimském světě. V listopadu 2011 dokonce někdo zapálil redakci a šéfredaktor Charb dostával výhrůžky smrtí.

Charb oznámil, že týdeník vydá komiks o životě proroka Mohameda. „Je to životopis povolený islámem, protože ho sestavovali muslimové. Je to kompilace založená na textech, které o Mohamedovi napsali muslimští kronikáři a které byly jen převedeny do obrázků,“ tvrdí Charb. „Myslím, že i ti nejvzdělanější muslimové jí nebudou moci nic vyčíst, pokud jde o fakta.“ 

To se ale Charb může mýlit, podle tradic islámu se totiž prorok Mohamed nezobrazuje. Už dřív některé evropské listy zveřejnily jeho karikatury, což vyvolalo v muslimském světě vlnu negativních reakcí. Naposledy, když Charlie Hebdo vydal obrázky proroka Mohameda, někdo dokonce zapálil redakci a vyhrožoval Charbovi smrtí. Ani to ho ale neodradilo. 

„Na vydání takové knihy myslím od roku 2006, kdy v Dánsku vyšly Mohamedovy karikatury,“ řekl Charb. „Než si z někoho můžeme dělat legraci, je potřeba ho lépe znát. Jako toho víme mnoho o životě Ježíše, tak toho víme málo o životě Mohameda,“ dodal.

Vydáno pod