Další čachry s transplantacemi v Německu

Lipsko – Německo se zabývá novým skandálem kolem transplantací. Na univerzitní klinice v Lipsku údajně mnozí pacienti šli na dialýzu, i když ji nepotřebovali. To je přitom posunulo výš v žebříčku čekatelů na transplantaci ledviny. Loni v srpnu se přitom přišlo na to, že na univerzitní klinice v dolnosaském Göttingenu chirurg prováděl za peníze transplantace lidem, kteří na ně neměli právo.

Na univerzitní klinice v Lipsku mylně prohlásili nejméně 38 pacientů za případy určené k dialýze. To je na seznamu čekatelů na darované ledviny posunulo výš. Případ vyšetřuje lipské státní zastupitelství. 

„To je pro mě zdrcující výsledek. Byl jsem pevně přesvědčen, že jsme postupovali podle předpisů,“ prohlásil Wolfgang Fleig z vedení kliniky. Podle něj přitom nelze vyloučit, že do transplantačního centra plynuly korupční peníze.

Na údajné čachry přišla společná kontrola asociace německých nemocnic, svazu pojišťoven a německé lékařské komory. Ředitel transplantační kliniky a dva odpovědní vrchní lékaři odešli na nucenou dovolenou.

Podobná podezření se loni objevila také v Mnichově, Řezně a Göttingenu. Také tamní případy se vyšetřují.

Zástupcům pacientů dochází trpělivost a požadují uzavření poloviny transplantačních center. „Poslední odhalení potvrzují, že se nejedná o ojedinělé případy,“ říká Eugen Brysch, předseda Svazu na ochranu pacientů. Je to šok zejména pro 12 tisíc pacientů, kteří v Německu čekají na transplantaci, nejčastěji ledvin nebo jater. Denně z nich přitom tři zemřou. Někteří možná i proto, že je ve frontě na život někdo přeběhl.

Transplantace v Německu
Zdroj: ČT24

Lékařská komora Němce nyní připravuje na nové kolo skandálu: prověřuje transplantace za minulé tři roky. Podle lékařů nejspíš vyšetřování odkryje další podvody. Důvěra Němců ve férovost transplantací nicméně už nyní utrpěla vážnou ránu. Například v říjnu klesl počet dárců nových orgánů o 40 procent.