Švýcarský střelec v Daillonu tři lidi zabil a dva zranil

Daillon (Švýcarsko) – Tři mrtvé a dva zraněné má na svědomí muž, který ze zatím neznámých příčin začal střílet ve švýcarském Daillonu v kantonu Valais. Jeho řádění ukončil až zásah policie, při němž byl střelec zraněn. Jde o místního obyvatele, jehož s některými oběťmi dokonce pojí příbuzenský vztah.

Svědci tvrdí, že útočník před činem pil alkohol; podle úřadů je drogově závislý a v minulosti se léčil na psychiatrii.

Na své oběti vypálil zhruba 20 střel a k útoku použil nejméně dvě zbraně - loveckou pušku a karabinu z první poloviny 20. století. Policie mu v roce 2005 zbraně zabavila kvůli jeho hospitalizaci na psychiatrické klinice, v té době ale podle prokuratury nebyl považován za hrozbu pro společnost.

Prohlášení policie kantonu Valais:

„Tři oběti zemřely na místě, další dva lidé byli zraněni a převezeni do nemocnice. Mezi zabitými jsou tři ženy. Zaútočil i na manželský pár, ženu usmrtil, muž je se zraněními v nemocnici.“

Obdobné útoky jsou ve Švýcarsku velmi ojedinělé, střelba je zde ale velmi populární a tento alpský stát patří k zemím s největším počtem zbraní na obyvatele. Mezi zhruba osmi miliony Švýcary jsou odhadem dva až tři miliony střelných zbraní, přesná čísla ale nejsou známa, neboť zde neexistuje celostátní registr.

S ohledem na tradice mají vojenští záložníci doma poloautomatické pušky, ovšem bez munice. V oběhu jsou také statisíce pistolí a loveckých pušek, řada měst i vesnic má vlastní střelecké kluby, jejichž členové zpravidla jednou týdně cvičí.