Maduro: Chávez může být inaugurován později

Caracas - Podle slov venezuelského viceprezidenta Nicoláse Madura může být nemocný venezuelský prezident Hugo Chávezdo do prezidentského úřadu uveden i později než v ústavním termínu 10. ledna. Odmítl tím námitky opozice, která tvrdí, že pokud Chávez nebude přísahat v termínu, mají být vypsány nové volby. Chávez po poslední operaci rakoviny leží v kubánské nemocnici a údajně trpí plicní infekcí, která mu brání v dýchání.

Předsedou venezuelského parlamentu byl na dnešní ustavující schůzi znovu zvolen Diosdado Cabello, blízký spojenec vážně nemocného autoritářského prezidenta Huga Cháveze. Venezuelská ústava přitom předpokládá, že právě předseda parlamentu zastupuje hlavu státu v případě odstoupení nebo úmrtí prezidenta. Do 30 dnů se pak musí uskutečnit nové volby.

Druhým možným nástupcem Cháveze je právě Madura, kterého Chávez před odjezdem na Kubu pověřil, aby ho zastupoval. Předal mu své pravomoci a požádal ho, aby se zúčastnil případných nových voleb jako kandidát. Některá média přinesla informaci, že oba již nezávisle na sobě poslali své lidi k jednáním do Washingtonu. Oba prý USA nabízeli některé vstřícné kroky a snažili se získat podporu Američanů.

Diosdado Cabello, dávný Chavezův souputník, byl v minulosti viceprezidentem, vedl pět ministerstev i dalších vládních úřadů, a na jediný den byl dokonce hlavou státu - když v roce 2002 Chávez zkolaboval a Cabello ho musel zastupovat. Cabello je považován za pragmatického politika, který má vliv jak armádě, tak politice. V armádě ostatně vedle Chaveze kdysi sloužil, byl po jeho boku při pokusu o převrat, a následně i ve vězení. V roce 1998 pak byl jeho spojencem při kampani v prezidentských volbách.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)