Testy DNA potvrdily identitu „autobusových násilníků“ v Dillí

Dillí - Testy DNA potvrdily identitu pěti mužů, kteří čelí obvinění z únosu, znásilnění a vraždy mladé studentky. Zaznělo to u soudu v Dillí. Pětici obviněných ve věku 19 až 35 let si soudkyně pozvala na pondělí a hrozí jim až trest smrti. O incidentu také poprvé na veřejnosti promluvil její přítel, který ji doprovázel a kterého skupina taktéž surově zbila.

Přítel třiadvacetileté ženy promluvil o podrobnostech prosincového útoku. Se svou přítelkyní prý po návštěvě kina nemohli sehnat taxi, přijali proto nabídku svézt se soukromým autobusem. V něm cestovala skupina násilníků. „Nejdřív nám nabídli místa v autobuse, pak nás ale začali obtěžovat. Bili nás, mlátili železnou tyčí, sebrali nám všechny věci a svlékli nás do naha,“ popsal událost přítel dívky.

Totožnost mladíka úřady ani média kvůli citlivosti případu neuvádějí. Sám naznačil, že skupina z autobusu mohla podobné skutky páchat i v minulosti. Dvojici pak vyhodila z vozu na ulici. Tam oba marně volali o pomoc asi půl hodiny. „Mávali jsme na projíždějící auta, cyklisty i rikši, ale nikdo, absolutně nikdo nám nepomohl,“ dodal.

Podle oběti tím ale jejich utrpení neskončilo. Policisté se nad silně krvácející dívkou půl hodiny hádali, pod koho případ spadá. Navíc prý těžce zraněné neodvezli do nejbližší nemocnice - policie ale laxní přístup popírá.

Případ nastartoval možné změny v ochraně indických žen - podobným kauzám se začínají věnovat indická média. Vládnoucí strana také v pátek odvolala z funkce regionálního politika, který byl ve čtvrtek zatčen a obviněn ze znásilnění. Podle přítele zabité dívky se ale v miliardové Indii, kde znásilnění proběhne každých 20 minut, musí změnit hlavně lhostejnost lidí k obětem.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)