Kolik amerických vojáků zůstane v Afghánistánu? Varianty jsou tři

Kábul - Američtí vojáci zůstanou v Afghánistánu i po stažení koaličních sil Severoatlantické aliance na konci roku 2014. O počtu jednotek a o hlavních úkolech budou Spojené státy rozhodovat v těchto dnech. Pentagon nabídl tři varianty.

Osud více než 60 tisíc vojáků má tak teď v rukou Kongres USA. Podle nejskromnější varianty zůstane v zemi 6,5 tisíce vojáků, především speciálních jednotek, a výcvik Afghánců se značně omezí. Druhá varianta zmiňuje 10 tisíc mužů. Většinou konvenční jednotky zaměřené na další boj s al-Káidou a Talibanem. Prostředků na školení místních by mělo zůstat víc. A nejštědřejší návrh zní: 15 tisíc vojáků, méně hlídkování a více podpory afghánských bezpečnostních sil.

Jde ale o variantu nejméně pravděpodobnou. „Nedá se to v Kongresu obhájit politiky a nepůjde to ani kvůli rozpočtu,“ domnívá se Stephanie Sanoková z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Část odborníků doufá, že únava z mise a finanční škrty stáhnou výběr spíš k nižším číslům. Podle jiných to celkem nic neřeší, náklady na podpůrné struktury a prostředky, jako jsou vrtulníky a lékaři, prý zůstanou ve všech případech podobné. „Nechat tam 6 tisíc vojáků není o nic levnější než nechat tam 15 tisíc, protože je několik základních věcí, které musíte zaručit i těm šesti tisícům,“ tvrdí například Jeffrey Dressler z Institutu pro studium války.

Autorem návrhů je vrchní velitel jednotek v Afghánistánu generál John Allen. Dnes už tedy bývalý velitel - kvůli skandálu s milenkou z funkce odešel. Jeho nástupce teď čeká nelehká role - obhájit cizí plán a odrážet údery politiků.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)

Po výběru nejlepší alternativy čeká Washington další bitva o to, jakým tempem své vojáky stahovat. Americké ministerstvo obrany dál trvá na tom, že chce afghánské teroristy porazit. Po více než desetileté vojenské misi ale cíl zůstává stále v nedohlednu.