Zpráva Wiesenthalova centra: pochvala Německu, kritika Česka

Jeruzalém - Počet vyšetřování nacistických zločinů se za poslední rok zvýšil, i když od pádu třetí říše uplynulo už 66 let. Oznámilo to ve své výroční zprávě Centrum Simona Wiesenthala. Vůbec poprvé také získalo nejvyšší stupeň hodnocení Německo za svůj přístup k vyšetřování nacistických zločinů a je v tomto ohledu aktivnější než Spojené státy. Naopak Česko si vysloužilo kritiku, protože prý vůbec na dotazník centra nereaguje.

Jak ubíhá čas od spáchání zločinů holocaustu, vypadá to, že šance na úspěšné stíhání nacistických zločinců rychle ubývá, ale opak je pravdou, konstatuje slavné centrum lovců uprchlých nacistů. Podle výroční zprávy v období od dubna 2009 do března 2010 bylo po celém světě vyšetřováno 852 případů. Oproti rokům 2008 až 2009 je to o 146 případů víc. Poprvé se do kategorie A zemí, které nejlépe spolupracují, dostalo po bok Spojených států Německo. Středisko srovnalo přístup k hledání nacistů ve 14 zemích, které po válce poskytly azyl válečným zločincům. Díky aktivitě Německa bylo v uvedeném období možné vynést dva rozsudky a vznést tři obvinění. Vyšetřování bylo zahájeno proti více než stovce podezřelých.

Efraim Zuroff, ředitel Centra Simona Wiesenthala, Jeruzalém:

„V politice německého vyšetřování došlo k velké změně. Před spravedlnost jsou ochotní poslat kohokoli, kdo se podle důkazů dopustil válečných zločinů.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Jestliže Německo si za šestinásobný nárůst vyšetřovaní bývalých nacistů vysloužilo chválu, Česko naopak kritiku. Objevilo se v kategorii X po boku Běloruska, Rumunska nebo Francie. Je velmi neslušné, že Česká republika nám neodpověděla. Ta známka X znamená, že jsme nedostali žádnou odpověď, konstatoval ředitel jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff. Informace požadovali po české ambasádě v Tel Avivu. Ta se ale brání, že žádost nedostala. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář uvedl, že na českého velvyslance v Izraeli se s dotazníkem  nikdo neobrátil: ani osobně ani písemně a ani neurgoval odpověď.

Centrum také změnilo seznam nejhledanějších nacistů. Z prvního místa vypadl John Demjanjuk, s nímž probíhá soud v Mnichově kvůli podílu na smrti 27 000 Židů. Nahradil ho Sándor Képiró, který je obviněný z hromadné vraždy nejméně 1 200 civilistů v Srbsku v roce 1942. Po válce uprchl do Argentiny a Wiesenthalovo centrum v roce 2006 zjistilo, že je naživu a žije v Budapešti.

Postup Maďarska v Képiróvě případě považuje centrum za největší neúspěch. Zpráva také vyznívá kriticky vůči devíti jiným státům. Sýrie například podle ní odmítá podezřelé osoby vyšetřovat z ideologických důvodů, Norsko nebo Švédsko zase z důvodů právních. Austrálie, Kanada, Estonsko, Maďarsko, Litva nebo Ukrajina sice pátrání vedou v teoretické rovině, avšak bez větších praktických výsledků. Polsko bylo podle zprávy úspěšné pouze minimálně a mělo by vyvinout větší úsilí. Jako nedostatečné hodnotí centrum výsledky dosažené v Rakousku, Belgii, Dánsku, Británii a v Nizozemsku.

Vydáno pod